FRONT AL NUSRA ZAPADU: Neće platiti samo vaše vođe - vi ćete platiti najskuplju cenu!
Foto: Reuters

Nove pretnje

FRONT AL NUSRA ZAPADU: Neće platiti samo vaše vođe - vi ćete platiti najskuplju cenu!

Planeta -
Lider islamista pozvao Evropljane i Amerikance da osude vazdušne napade ako žele da izbegnu rat kod kuće

BEJRUT - Abu Mohamed al Golani, lider sirijskog Fronta al Nusra (Džabhat al Nusra) povezanog sa terorističkom mrežom Al Kaidom, izjavio je da vazdušni napadi pod rukovodstvom SAD u Siriji neće doneti pobedu nad džihadistima Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) i upozorio da bi islamisti zbog tih vazdušnih udara mogli da izvrše napade na zapadne države.

Golani je u audio poruci objavljenoj na džihadističkom forumu na Internetu pozvao evropske i američke građane da osude vazdušne napade pod vođstvom SAD ukoliko žele da izbegnu rat u svojim zemljama, javio je Rojters.

"Muslimani neće samo gledati kako bombarduju njihove sinove. Vaši lideri neće biti jedini koji će platiti cenu rata. Vi ćete platiti najskuplju cenu", rekao je Golani u poruci objavljenoj u nedelju uveče, upozoravajući građane SAD i evropskih zemalja da će bitka biti preneta "u srce njihovih domova".

SAD su započele vazdušne udare protiv džihadista ISIL u Iraku 8. avgusta, dok su 23. septembra počele da bombarduju njihove ciljeve i u susednoj Siriji. Britanska agencija podseća da ISIL i Front al Nusra dele istu ideologiju zasnovanu na radikalnom islamu, ali i da se tokom poslednjih godinu dana međusobno sukobljavaju zbog borbe za prevlast. Front je sada pod pritiskom sopstvenih pripadnika koji žele da se grupa pomiri sa ISIL kako bi se zajedničkim snagama, kako smatraju, suprotstavili "krstaškoj" kampanji protiv islama, navodi Rojters.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track