GLAVNI TUŽILAC: Suđenje Kapetanu Draganu u Australiji umesto u Hrvatskoj?
Foto: Printscreen Yt

GLAVNI TUŽILAC: Suđenje Kapetanu Draganu u Australiji umesto u Hrvatskoj?

Planeta -
Australijsko državno tužilaštvo razmatra mogućnost da Draganu Vasiljkoviću sudi u toj zemlji ako ne bude izručen Hrvatskoj

ZAGREB - Australijski glavni državni tužilac zatražio je tumačenje da li može da preuzme progon protiv Dragana Vasiljkovića - Kapetana Dragana, čije izručenje pod sumnjom da je počinio ratne zločine traži Hrvatska.

Vasiljković, koji živi u Australiji dosad je uspešno odolevao hrvatskom pravosuđu, ali sada, prema tvrdnjama tamošnje SBS mreže, postoji mogućnost da mu se sudi i u toj zemlji, piše Večernji list. SBS, naime, navodi da poseduje dokumente iz kojih je vidljivo da Australija razmišlja o pokretanju postupka protiv Kapetana Dragana ako propadne njegovo izručenje Hrvatskoj.

Na osnovu Zakona o pravu na pristup informacijama, SBS je pribavio dokumentaciju iz koje proizlazi da je glavni tužilac zatražio tumačenje svog odeljenja za međunarodno pravo o mogućnosti procesuiranja Danijela Snedena u Australiji, s obzirom da je Vasiljković pod tim imenom živeo u Australiji, do hapšenja u Pertu. Tužilac je to učinio posle višestrukog odlaganja izručenja, tokom sudskih postupaka. Tako bi to moglo da postane prvo suđenje za ratni zločin koje bi Australija pokrenula u poslednjih 20 godina, prenosi Večernji list.

Hrvatska od januara 2005. godine, kada je kapetan Dragan uhapšen u Pertu, pokušava da izdejstvuje njegovo izručenje. Hrvatska ga tereti za ratne zločine na području Knina, Benkovca i Gline tokom 1991. i 1992. godine,koje on negira.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track