GRADONAČELNIK IZA REŠETAKA: Bandiću određen pritvor od 30 dana!
Foto: FoNet AP

Istraga

GRADONAČELNIK IZA REŠETAKA: Bandiću određen pritvor od 30 dana!

Planeta -
Pritvor je određen i svim ostalim osumnjičenima u aferi "Agram", osim što je preduzetniku Petru Pripuzu

ZAGREB - Istražni sudija zagrebačkog Županijskog suda Zdenko Posavec odredio je večeras gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću istražni pritvor u trajanju od 30 dana, zbog opasnosti od uticaja na svedoke i ponavljanja dela, objavili su danas hrvatski mediji.

Pritvor je određen i svim ostalim osumnjičenima u aferi "Agram", osim što je preduzetniku Petru Pripuzu, vlasniku kompanija CIOS, prihvaćena kaucija od milion evra, ali će i on provesti noć u istražnom zatvoru Remetincu dok se kaucija ne realizuje, objavio je "Jutarnji list". Odluka o pritvaranju nije punosnažna, a pravo žalbe u roku od tri dana imaju Kancelarija za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala (USKOK), ali i svi okrivljeni i njihovi branioci, a o njihovim žalbama odlučuje vanraspravno veće.

Bandića terete za nezakonitosti u poslovanju s firmama CIOS osumnjičenog Petra Pripuza i Bramgrad projekt Branka Mihaljevića, kao i da je, zbog USKOK-u spornog finansiranja predsedničke kampanje 2009, oštetio gradski i državni budžet.

Takođe, prenosi agencija Hina, terete ga i da je u pet navrata trgovao uticajem pri nezakonitom zapošljavanju bliskih osoba u Gradskoj upravi i Zagrebačkom Holdingu. Bandić je osumnjičen i da je u sedam navrata koristio službeni i društveni položaj u vezi sa korišćenjem službenih automobila Grada Zagreba u privatne svrhe.

Na vrhu piramide osumnjičenih, pored Bandića, nalaze se predsednik Uprave Zagrebačkog holdinga Slobodan Ljubičić i Pripuz, zatim gradonačelnikov savetnik Željko Horvat, direktor ZET-a Ivan Tolić, Ivan Markušić, referent za javnu nabavku Zagrebačkog holdinga Filip Čulo, direktor Čistoće Miljenko Benko, Ines Bravić i Koraljka Rožanković Uremović iz Kancelarije za imovinsko-pravne poslove. Među osumnjičenima su i direktor građevinske firme Bramgrad projekt Branko Mihaljević, gradonačelnikovi saradnici Vidoje Bulum, Miro Laco, glavni sekretar Zagrebačkog sportskog saveza Zdenko Antunović, Dragutin Kosić i direktor Plinare Ante Dodig.

USKOK sumnja i da su dve pravne osobe pribavljanjem imovinske koristi počinile krivično delo zlouporabe položaja i ovlašćenja, a nezvanično se saznaje da je reč o Pripuzovoj firmi "CE-ZA-R" i Mihaljevićevom Bramgrad projektu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track