HAOS: Albanci iz celog sveta prete Makedoniji!
Foto: Rojters

Okuplja se kompletna albanska dijaspora

HAOS: Albanci iz celog sveta prete Makedoniji!

Planeta -
Demonstranti u Njujorku zahtevali puštanje sunarodnika iz makedonskog zatvora. Danas novi protest u Skoplju

NJUJORK - Albanci koji su prošlog petka izašli na ulice Skoplja i žestoko se obračunavali s makedonskom policijom podigli su na noge i albansko stanovništvo u drugim krajevima sveta, a demonstracije su juče bile intenzivne u američkom gradu Njujorku, ispred sedišta zgrade Ujedinjenih nacija.Grupe Albanaca zapretile su da se neće zaustaviti dok šestorica njihovih sunarodnika koje je makedonski sud osudio na doživotnu robiju zbog ubistva petorice Makedonaca 2012. ne budu oslobođeni. U SAD demonstranti su zahtevali od međunarodnih institucija da se zaustavi, kako tvrde, politički montiran slučaj „monstrum“, prema kojem su ubice Makedonaca osuđene.

Pored toga, oni su najavili još žešće proteste u ponedeljak na istom mestu, a istovremeno Albanci iz Brisela okupiće se na ulici, dok će ulice Berna paralisati sutra. Izgrednici koji su prošlog petka palili Skoplje, a nekoliko dana kasnije upozoravali da ih ništa neće zaustaviti u pohodu na taj grad, ne prestaju da ponavljaju da je „Skoplje srce Albanije“. Oni su kampanjom na internetu isticali kako je dužnost svakog Albanca da ustane za svoje ljude i spreči torturu nad njima.- Mi smo miroljubiv narod i ne treba nas dirati, jer u protivnom nećemo sedeti skrštenih ruku - zapretili su oni i za danas najavili dosad najmasovniji protest, koji će početi u opštini Čair, gde većinom žive Makedonci.Zbog toga je makedonska policija u pripravnosti, pogotovo zbog činjenice da su i Makedonci najavili okupljanja vođeni porukom da žele da pokažu da nisu podstanari u sopstvenoj državi.- Nasilni ispadi se ne mogu tolerisati - upozorio je portparol makedonske policije Ivo Kotevski.Građani Makedonije zabrinuti su zbog ponovne eskalacije međuetničke mržnje i mogućih sukoba, pogotovo zbog najava da Albanci spremaju pohod na njih i njihovu teritoriju. Posebno ih zabrinjava to što su Albanci u Prištini pre tri dana palili njihovu zastavu.

Zabranili im ulazak u MakedonijuPEVAČI S KOSOVA PODRŽAVAJU IZGREDNIKEMUP Makedonije doneo je odluku da zabrani ulazak na teritoriju njegove zemlje pevačima sa Kosova koji su putem društvenih mreža najavili učešće na današnjem protestu u Skoplju. Takva odluka doneta je posle učešća kosovskog pevača Labija na protestu koji je pre nedelju dana održan u tom gradu, kao i zbog učešća nekih pevača na mitingu u Prištini pre tri dana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track