HONGKONG: Vlada povukla policiju sa ulica, protesti se smiruju
Foto: Reuters

Demonstracije

HONGKONG: Vlada povukla policiju sa ulica, protesti se smiruju

Planeta -
Portparol vlade u Hongkongu je u saopštenju takođe pozvao demonstrante da napuste područje protesta što je mirnije moguće

HONGKONG - Vlada Hongkonga saopštila je danas da je povukla interventnu policiju sa gradskih ulica pošto su prodemokratski protesti počeli da se smiruju.

Portparol vlade u Hongkongu je u saopštenju takođe pozvao demonstrante da napuste područje protesta što je mirnije moguće.

Policija Hongkonga je upotrebila suzavac i pendreke u nastojanju da rastera na hiljade prodemokratskih demonstranata u gradu proteklog vikenda koji su se okupili u znak otpora Pekingu i nameri kineskih vlasti da ograniči demokratske reforme.

Lider Hong Konga Leung Čun-jing izjavio je juče da će Vlada, uskoro, pokrenuti novu rundu konsultacija o izbornoj reformi posle nasilnih sukoba između policije i prodemokratskih aktivista tokom vikenda i pozvao stanovnike metropole da se ne priključuju ilegalnim protestima.

Leung, međutim nije dao vremenski okvir za konsultacije, dok je policija postavila barikade na gradskim ulicama da bi blokirala na hiljade prodemokratskih demonstranata koji su opkolli sedište gradske vlade da bi ubrzali planove da "ugase srce globalnog finansijskog čvorišta".

Lideri i pristalice pokreta "Okupirate centar s ljubavlju i miroljubivo", od kojih su mnogi nose plastičnu odeću s rukavima i naočare kao odbranu od eventualnog ispaljivanja suzavca, pozvali su ostale da se pridruže protestu da bi se izvršio pritisak na Peking da dozvoli slobodne izbore u toj bivšoj britanskoj koloniji koja je 1997. vraćena Kini na upravu.

Bivša britanska kolonija postala je poseban administrativni region Kine 1997. pošto je istekao zakup posle 99-godišnjeg držanja Novih teritorija - severno od ostrva Hong Kong.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track