HOROR U INDIJI: Zbog zalutale ovce pretukli i zapalili dete!
Foto: Rojters

Jezivo

HOROR U INDIJI: Zbog zalutale ovce pretukli i zapalili dete!

Planeta -
Muškarac se razbesneo kada je jedna od dečakovih ovaca zabasala u njegovo pirinčano polje. Zajedno s grupom od još nekoliko muškaraca savladao je dečaka i pretukao ga, nakon čega su ga polili benzinom i zapalili

Petnaestogodišnji Sai Ram je čuvao ovce u jednom selu u siromašnoj indijskoj državi Bihar. Bio je pripadnik najniže kaste u indijskoj hijerarhiji (daliti ili nedodirljivi), koja i dalje određuje sudbinu miliona ljudi u ovoj ekonomskoj sili u usponu.

Muškarac osumnjičen za njegovo ubistvo je pripadnik više kaste i nalazi se u pritvoru. On se razbesneo kada je jedna od dečakovih ovaca zabasala u njegovo pirinčano polje. Zajedno s grupom od još nekoliko muškaraca savladao je dečaka i pretukao ga, nakon čega su ga polili benzinom i zapalili. “Vikao je u pomoć a onda je zaćutao”, kaže njegov otac Džiut Ram.

Nemili događaj desio se u selu Mohanpur, oko 200 kilometara jugozapadno od Patne, prestonice Bihara, oblasti poznate po napetim odnosima između pripadnika različitih kasti. Ovo je najnoviji u nizu nasilnih događaja koji skreću pažnju na problem diskriminacije na osnovu pripadnosti određenoj kasti, naročito u siromašnim područjima.Ranije ovog meseca, pet žena iz kaste nedodirljivih silovala je grupa muškaraca iz više kaste u okrugu Bodžpur, u centralnom delu Bihara. U septembru, stotine porodica iz najniže kaste bile su primorane da napuste svoje domove u dva druga okruga u Biharu, nakon što je jedan od stanovnika pokušao da ospori rezultate lokalnih izbora na kojima je pobedio pripadnik više kaste. Pretpostavlja se da je najnoviji talas incidenata u Biharu između ostalog izazvan imenovanjem dalita Džitana Rama Mandžija za premijera u državi. Kada je u maju preuzeo dužnost, on je najavio mere koje treba da pomognu dalitima u Biharu, jednoj od najsiromašnijih država u Indiji. On je, između ostalog, pozvao dalite da rađaju više dece kako bi postali moćnija politička sila.

(Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track