HRV: Proamerička koalicija gađala selo bez džihadista, poginulo petoro dece!
Foto: Reuters

Masakr u Siriji

HRV: Proamerička koalicija gađala selo bez džihadista, poginulo petoro dece!

Planeta -
Najmanje 7 civila je poginulo i mora se ispitati da li je proamerička koalicija prekršila zakon ratovanja, zahteva poznata grupa za zaštitu ljudskih prava

NJUJORK - U vazdušnim udarima proameričke koalicije ubijeno najmanje sedam civila u severozapadnoj Siriji, saopštila je danas grupa za zaštiti ljudska prava Hjuman rajt voč (HRV) i pozvala na istragu o mogućem kršenju zakona ratovanja.

Iz HRV u Njujorku navode, pozivajući se na tri stanovnika sirijskog sela Kafr Derjan u pokrajini Idlib koji su preko Skajpa potvrdili da su "avionske rakete ubile najmanje dva muškarca, dve žene i petoro dece u utorak, u ranim jutarnjim satima". Iako priznaju da su to nisu oficijalne informacije i da nije bilo moguće da se date izjave svedoka provere, video-snimak udara potvrđuje izjave svedoka o ubistvima u napadu krstarećim raketama "tomahavk" američke proizvodnje, prenela je agencija AFP.

"Američka vlada treba da ispita eventualne nezakonite napade u kojima su ubijeni civili, javno izvesti o njima i da se obaveže da će odgovarajućim merama obeštetiti u slučaju (počinjene) greške", navode iz Njujorka.

Zvaničnici su naveli za HRV da je niz raketa palo u uporište terorističkog Al Nusra Fronta uključujući depo za oružje izvan sela, međutim nekoliko trenutaka kasnije projektili su pali na dve kuće u Kafr Derjanu. I meštani su za HRV potvrdili da nema bilo kakvih uporišta Al Nusra Fronta, ogranka Al Kaide u Siriji, u selu.

"Izveštaj o ubistvu najmanje sedam civila u udarima u kojima nije bilo bilo kakvih legitimanih vojnih ciljeva u blizini, izaziva zabrinutost da su udari bili nezakoniti prema zakonima rata i treba da se istraže", naveli su iz HRV. Oni su dodali da američka vlada treba da ispita verodostojne navode o kršenju zakona ratovanja, poput udara na Kafr Derjanu i da obelodane svoje nalaze.

Povodom neproverenih tvrdnji o civilnim žrtava u akciji proameričke koalicije protiv ekstemista Islamske države (ISIL) u Siriji, portparol Pentagona, kontraadmiral Džon Kirbi izjavio je pre nekoliko dana da "američka vojska nema verodostojnih izveštaja iz operativnih izvora da su civili (u Siriji) ubijeni".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track