HRVATSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA: Džihadisti našu teritoriju koriste kao tranzitno područje!
Foto: Tanjug

Prvi put objavili izveštaj

HRVATSKA OBAVEŠTAJNA SLUŽBA: Džihadisti našu teritoriju koriste kao tranzitno područje!

Planeta -
Od 2012. u sukobima u Siriji, a kasnije i u Iraku, učestvovalo je više stotina boraca iz država hrvatskog susedstva. Pritom su neki od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih grupa koje se bore na tom području, stoji u dokumentu, koji citira agencija Hina

ZAGREB - Hrvatska bezbednosno-obaveštajna agencija (SOA) prvi put je objavila dokument u kojem je, između ostalog, navela kao jedan od bezbednosnih izazova poslednjih godina pitanje "džihadista" koji su poreklom iz država jugoistočne Evrope.

"Od 2012. u sukobima u Siriji, a kasnije i u Iraku, učestvovalo je više stotina boraca iz država hrvatskog susedstva. Pritom su neki od njih pripadnici najradikalnijih islamističkih grupa koje se bore na tom području", stoji u dokumentu, koji citira agencija Hina.

Navodi se i da zasad nisu identifikovane takve osobe s područja Hrvatske, ali da džihadisti hrvatsku teritoriju koriste kao tranzitno područje. U dokumentu piše i da su, uprkos porastu nasilja i ekstremističke retorike, "ekstremističke grupe u Hrvatskoj malobrojne i nehomogene, pa nemaju značajniji potencijal delovanja".

"Njihove aktivnosti uglavnom sprovode pojedinci koji zloupotrebljavaju legalno političko delovanje ili okupljanja za promovisanje svojih stavova ili izazivanje nasilja", ističe SOA koja i upozorava da je evidentiran trenduspostavljanja kontakata i saradnje između ekstremističkih grupa u Hrvatskoj i regiji sa sličnim u Evropi.

Agencija upozorava i da su registrovani pokušaji saradnje domaćeg kriminalnog miljea s onim u regiji u pronalaženju načina za pranje novca i sumnjiva ulaganja u hrvatsku privredu, kao i da regionalni organizovani kriminal nastoji da period pripreme za ulazak u šengenski granični režim iskoristiti za što bolje pozicioniranje na području Hrvatske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track