I HRVATI ŽELE PARADU: Zagreb najavljuje da neće štedeti pare za još veći vojni defile
Foto: Rojters

videli u komšiluku

I HRVATI ŽELE PARADU: Zagreb najavljuje da neće štedeti pare za još veći vojni defile

Planeta -
Poslednja veća vojna parada koju je Hrvatska organizovala održana je 30. maja1995, na tadašnji Dan državnosti na Jarunu. Poznato je kako je upravo ta parada trebala da pokaže snagu Hrvatske vojske uoči velikih oslobodilačkih akcija koje su kulminirale Olujom

ZAGREB - Dan nakon spektakularne vojne parade na kojoj je u Beogradu ugošćen ruski predsednik Vladimir Putin, iz hrvatskog Ministarstva odbrane procurila je informacija kako će sličnu, a možda i veću, paradu organizovati već sledeće godine, na 20. godišnjicu vojno-policijske akcije Oluja, prenosi portal "Jutarnji.hr"

U MORH-u već duže vreme razmišljaju kako dostojno da proslave okruglugodišnjicu najveće hrvatske pobede u Domovinskom ratu. Velika vojna parada zasada se čini najverovatnijom. U njoj bi, prema sadašnjim planovima,učestvovali svi rodovi i sve institucije Oružanih snaga, od pešadije, artiljerije, inženjerije, helikopterskih eskadrila, mornarice, vazduhoplovstva do specijalnihjedinica, padobranaca... Jedini problem koji još nije rešen je lokacija održavanja parade.

Poslednja veća vojna parada koju je Hrvatska organizovala održana je 30. maja1995, na tadašnji Dan državnosti na Jarunu. Poznato je kako je upravo ta parada trebala da pokaže snagu Hrvatske vojske uoči velikih oslobodilačkih akcija koje su kulminirale Olujom.

Tada je predstavljen i upravo kupljen, ali nikad plaćen raketni sistem S 300, predmet brojnih kasnijih sudskih sporova. Psihološka akcija je uspela, kao i sve iduće akcije kojima je izvojevana pobeda u Domovinskom ratu.

Parada oružanih snaga održana je i 1997, ali tada u bitno drugačijim okolnostima. Jarun se, ipak, sada ne razmatra kao lokacija. Smatra se da je premali i da ne bi mogao da posluži za demonstraciju svih rodova vojske.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track