I Izrael prihvatio novo trodnevno primirje
Foto: Reuters

Zatišje na palestinskoj teritoriji

I Izrael prihvatio novo trodnevno primirje

Planeta -
Egipat je prošle nedelje posredovao sličnom prekidu vatre, ali su posle tri dana ekstremisti nastavili prekogranično raketiranje i Izrael je uzvratio udarima iz vazduha i sa mora

TEL AVIV - Izrael je u nedelju veče prihvatio predlog Egipta za novo 72-časovno primirje u sukobu s ekstremistima u pojasu Gaze.

Taj potez otvara put za indirektne pregovore o dugotrajnom zatišju na toj palestinskoj teritoriji, koju de fakto kontroliše Hamas, posle jednomesečnog sukoba.

Egipat je prošle nedelje posredovao sličnom prekidu vatre, ali su posle tri dana ekstremisti nastavili prekogranično raketiranje i Izrael je uzvratio udarima iz vazduha i sa mora.

Izraelski zvaničnici potvrdili su da je primirje prihvaćeno, ali su tražili da ostanu anonimni jer nisu ovlašćeni da govore za medije. Takođe su rekli da brinu jer je prethodno primirje propalo, preneo je Asošijeted pres.

Pregovarač Hamasa Izat al -Rešik rekao je posle toga Rojtersu da će palestinske frakcije zvanično prihvatiti primirje pošto je Izrael prihvatio da se pregovori obnove bez preduslova.

"U svetlu izraleskog prihvatanja primirja i njihovog povratka bez preduslova mi ćemo informisati egipatsku braću o našem pozitivnom odgovoru", rekao je on. Ujedno je objasnio da Palestinci nisu odustali ni od jednog svog zahteva, koji uključuju okončanje blokade Gaze i puštanje zatvorenika.

Egipat je ranije danas pozvao Izrael i Palestince da prihvate novo trodnevno primirje, počevši noćas od 24 sata po lokalnom vremenu (23 sata po srednjeevropskom), javio je Rojters, pozivajući se na saopštenje Ministarstva spoljnih poslova u Kairu.

Jedan palestinski zvaničnik rekao je da je dogovoreno novo trodnevno primirje posredovanjem Egipta ali nije bilo odmah potvrde od Izraela, prenosi AFP. Isti izvor je rekao da je Egipat dobio simultani pristanak od obe strane i da će zvanično objaviti početak primirja.

Prethodno trodnevno primirje okončano je u petak u 8 sati po lokalnom vremenu, sukob između Izraela i Hamasa je nastavljen, ali smanjenom žestinom.

Ranije danas palestinski pregovarači su rekli da proučavaju novi predlog prekida vatre Egipta i da će objaviti svoj stav nakon što budu znali poziciju Izraela. Izraelska delegacija se povukla iz pregovora u Kairu još u petak.

Od početka sukoba 8. jula poginulo je više od 1.900 Palestinaca, većinom civila, a skoro 10.000 ih je ranjeno. Na izraleskoj strani ubijeno je 67 ljudi, uključujući tri civila.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track