I TO SE SAZNALO: SAS se borio s Kurdima i pomagao im da spasu Kobani od ISIL
Foto: Reuters

Oni su potukli džihadiste

I TO SE SAZNALO: SAS se borio s Kurdima i pomagao im da spasu Kobani od ISIL

Planeta -
Britanski komandosi su obavili sjajan posao precizno navodeći američke avione bombardere na ciljeve ISIL, a kad su počele presudne borbe, uzeli su oružje i borili se u prvim redovima s Kurdima

KOBANI - Iako su pre dve sedmice svi svetski mediji imali spremne tekstove o padu Kobanija u ruke ISIL, koji je u tom trenutku držao trećinu grada, situacija se naglo preokrenula i taj strateški važan sirijski grad kod granice s Turskom ne samo da nije pao, nego su džihadisti izbačeni.

Danas je i ta misterija rešena: u trenutku kad je Kobani stvarno bio pred padom, u borbe su se uključili pripadnici specijalne jedinice britanske armije SAS, piše britanski Telegraf.

Sasovci su imali zadatak da označe mete za vazdušne napade da bi džihadisti pretrpeli što veće gubitke i obavili su ga izvanredno, kažu vojni izvori. Na primer, uspeli su da obeleže lokaciju na kojoj su se okupljali džihadisti, koji su zatim direktno pogođeni serijom teških bombi - i desetkovani.

Zatim su avione naveli na konvoj u kom su bili tenkovi, oklopna vozila i kamioni sa zalihama municije.

Vojni izvori potvrdili su da su američki piloti bili izuzetno zadovoljni poslom koji su na terenu obavili sasovci, jer su ih izuzetno precizno navodili na ciljeve, pa im je i učinak bio gotovo stopostotni. Vazdušni udari su pojačani i Kobani je tako spasen.

Ilustracija: U odlučujućoj borbi sasovci su se borili uz Kurde (Foto: Printscreen YouTube)

Pritom su britanski komandosi sve vreme delovali u tajnosti. ISIL ih nije otkrio ni na prvoj liniji fronta, a ni u svojoj pozadini. Sasovci su preživljavali na ono malo hrane koju su mogli da ponesu, a i vodu su pili vrlo racionalno.

A kad su se povele odlučujuće bitke, uzeli su oružje u ruke i borili se rame uz rame s Kurdima.

Situacija u Kobaniju sada je mnogo bolja, iako ISIL i dalje napada. Sad je taj grad postao za džihadiste simbol, jer je prvi koji nisu uspeli da osvoje, a izgubili su više od 500 boraca i značajnu količinu borbene opreme. Branitelji grada ubrzo očekuju raspoređivanje oko 200 kurdskih pešmerga iz Iraka, koji su došli s teškim naoružanjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track