IAEA: Iran se odrekao uranijuma obogaćenog sa 20 odsto
Foto: AP

Ustupak Teherana

IAEA: Iran se odrekao uranijuma obogaćenog sa 20 odsto

Planeta -
Teheran se obavezao da će konvertovati ili razrediti taj uranijum, a u skladu sa privremenim sporazumom sa šest svetskih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom

BEČ - Iran je sveo sav obogaćeni uranijum koji je bio najbliži nivou potrebnom za pravljenje nuklearnog oružja na bezazleniji nivo, saopštila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA).

Teheran se obavezao da će konvertovati ili razrediti uranijum obogaćen sa 20 odsto u skladu sa privremenim sporazumom koji je u novembru sklopio sa šest svetskih sila - SAD, Rusijom, Kinom, Velikom Britanijom, Francuskom i Nemačkom.

Prema tom sporazumu, Iran je zamrzao nuklearne programe dok se vode pregovori o konačnom sporazumu koji su u subotu produženi do 24. novembra, navodi AP.

Iran je imao više od 200 kilograma 20 odsto obogaćenog uranijuma kada je postignut preliminarni sporazum. To je skoro dovoljno za proizvodnju jedne nuklearne bojeve glave.

U izveštaju IAEA, navedeno je da je sav taj uranijum konvertovan ili razređen, kao i da Iran poštuje i sve druge preuzete obaveze.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja