IHS DŽEJNS: Embargo na oružje neće zadati udarac Rusiji
Foto: AP

Nove sankcije

IHS DŽEJNS: Embargo na oružje neće zadati udarac Rusiji

Planeta -
Među kupcima ruske vojne opreme ionako nema nijedne zemlje EU, a Rusi su gotovo opsesivni u nastojanju da sami sebe snabdevaju, kaže analitičar IHS Gej Anderson

LONDON - Embargo Zapada na oružje i vojnu opremu Rusiji biće tek nešto malo više nego simboličan jer je Moskva sama u stanju da snabdeva svoje oružane snage, navodi se u izveštaju globalne organizacije IHS Džejns (Jane"s).

IHS, koja za odbrambenu industriju u svetu obavlja analize iz različitih oblasti, podseća da su zemlje Evropske unije prošle godine izvezle Rusiji vojnu opremu u vrednosti od 583 miliona dolara, što je manje od jednog procenta od ruskog nacionalnog budžeta za odbranu. Od tog iznosa Francuskoj pripada 521 milion dolara za izgradnju dva ratna broda Rusima, navodi se u izveštaju koji prenosi AP.

Ruski vojni budžet je, po visini iznosa, treći u svetu, odmah iza budžeta američke i kineske vlade, a IHS predviđa da će do 2016. porasti za 40 procenata.Izveštaj pokazuje da Rušija 2013. čak nije bila ni među prvih 10 najvećih kupaca naoružanja u svetu, ali je zato drugi po veličini izvoznik, odmah posle SAD.

Višecevni raketni lanser raketa "grad"
Višecevni raketni lanser raketa "grad"

Među ruskim kupcima vojne opreme nema nijedne zemlje EU.

Rusija, kako ova analiza pokazuje, nije kupovala striktno vojnu opremu već više delove dvostruke koristi, poput motora koji mogu da se ugrade u vojna, ali i u civilna vozila.

Ispravnost odluke o uvođenju embarga na oružje Moskvi dovedena je prošle sedmice u pitanje pošto su SAD i EU počele da razmatraju jače sankcije protiv ruske vlade zbog podrške proruskim snagama u Ukrajini, za koje se na Zapadu veruje da su oborili malezijski avion na istoku zemlje.

"Mnogi od postojećih ugovora o isporuci vojne opreme datiraju iz perioda između 2010. i 2012. kad se Rusija okrenula zapadnim zemljama u cilju modernizacije svoje vojske", navodi analitičar IHS Gej Anderson.

Vladimir Putin je promenio dotadašnji stav, Foto Fonet/AP
Vladimir Putin je promenio dotadašnji stav, Foto Fonet/AP

Ruski predsednik Vladimir Putin 2012. menja dotadašnji stav i donosi odluku da Rusija mora da postane sposobna da sama snabdeva svoju vojsku zbog čega donosi odluku o zabrani kupovine vojne opreme od Zapada.

"Rusija je to uradila iz razloga bezbednosti. Možete da pretpostavite da su oni videli da će nešto ovako slično da se desi", objašnjava Anderson, misleći na ukrajinsku krizu koja je zategla odnose Rusije sa Zapadom. On podseća da su Rusi gotovo opsesivni u svom nastojanju da se sami snabdevaju zbog čega i postoji zabrana uvoza osim ako domaće firme nisu u stanju da proizvedu potrebnu opremu.

Kad je došlo do kolapsa ruske ekonomije posle raspada Sovjetskog Saveza, smanjen je i vojni budžet, ali poslednjih godina Moskva ulaže ogromne napore da oživi svoju odbrambenu industriju i u skladu sa tim je usvojen program po kome bi vojska trebalo do 2023. da bude potpuno snabdevena novom vojnom opremom, podseća AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track