INTERNET DŽIHADISTA: Uhapšen duhovni vođa Al Kaide Makdisi

Zloupotrebio društvene mreže

INTERNET DŽIHADISTA: Uhapšen duhovni vođa Al Kaide Makdisi

Planeta -
Makdisiju je određen pritvor na 15 dana pošto ga je na ispitivanje pozvao jordanski tužilac za bezbednost koji ga je optužio za korišćenje interneta za promovisanje i podsticanje stavova džihadističkih terorističkih organizacija

AMAN - Jordanske snage bezbednosti uhapsile su danas uticajnog duhovnog vođu Al Kaide Abu Mohamada al Makdisija pod sumnjom za podsticanje terorizma na internetu, saopšteno je u Amanu.

Makdisiju je određen pritvor na 15 dana pošto ga je na ispitivanje pozvao jordanski tužilac za bezbednost koji ga je optužio za "korišćenje interneta za promovisanje i podsticanje stavova džihadističkih terorističkih organizacija", prenela je agencija Rojters.

Njegov pritvor prati nedavnu bujicu hapšenja u Jordanu na desetina simpatizera Islamske države (IS) koji su im izrazili svoju podršku na internetu, a svima njima se sudi po optužbi za izazivanje i promovisanje aktivnosti terorističkih organizacija na društvenim mrežama, naveli su izvori iz jordanskog suda.

Samouk po obrazovanju smatran je za duhovnog vođu ubijenog lidera Al Kaide u Iraku, Abu Musab al Zarkavija, dok su ga iz Američke vojne akademije "Vest Point" označili kao najuticajnijeg živog islamskog mentora.

Navodi da je Makdisi pušten iz zatvora u Jordanu, juna prošle godine, pošto je proveo pet godina na robiji, zbog raznih optužnica vezanih za terorizam.

Neki jordanski zvaničnici sugerisali su zvaničnom Amanu, u strahu od prelivanja radikalizma preko granice, da ga oslobode da ne bi "pričao" protiv IS, jer je bilo poznato da je napadao džihadiste zbog proglašenje halifata - islamskog oblika vlasti, uz obrazloženje da će to samo produbiti, već krvave unutrašnje sukobe među džihadistima.

Rojters podseća da je IS nastao kao izdanak Al Kaide u Iraku pre nego što se proširio u Siriju, posle pobune protiv sirijskog predsednika Bašara al Asada pre više od tri godine.

Ekspanzija IS zapalila je borbu među rivalskim islamskim grupama, među njima uticajni Al-Nusra front - filijale Al Kaide u Siriji, u kojoj je poginulo na hiljade muslimana.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track