ISIL HOĆE DA ODRUBI GLAVU HRVATSKOM ZETU: Britanski SAS kreće u akciju spasavanja!
Foto: Youtube

Nove pretnje

ISIL HOĆE DA ODRUBI GLAVU HRVATSKOM ZETU: Britanski SAS kreće u akciju spasavanja!

Planeta -
Dejvid Kethorn Hajnes je već već godinu i po u zatočeništvu. Oženjen je u Hrvatskoj i ima četverogodišnje dete. Njegova supruga u Sisku nije želela ništa da komentariše ovim povodom

ZAGREB/LONDON - Hrvatsko ministarstvo spoljnih i evropskih poslova zbog bezbednosnih razloga ne može da komenariše situaciju u kojoj se našao oteti britanski humanitarac Dejvid Kethorn Hajnes, oženjen za hrvatsku državljanku i sa prebivalištem u Sisku, koga je Islamska država stavila kao sledećeg na svoju listu brutalnih pogubljenja.Islamska država je u snimci egzekucije američkog novinara Stivena Sotlofa objavila da će sledeći na redu biti oteti britanski humanitarac."Zbog bezbednosnih razloga ne možemo ništa da komentarišemo", rekla je portparolka Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova.

Prema poslednjim informacijama Velika Britanija pokrenuće vojnu misiju spasavanja Hajnesa. To je novinarima potvrdio ministar spoljnih poslova Filip Hamond."Razmotrićemo sve opcije kako bi zaštitili tu osobu", rekao je Hamond koji na zahtev porodice nije želeo da otkrije ime otetog.

Hajnes je već već godinu i po u zatočeništvu. Oženjen je u Hrvatskoj i ima četverogodišnje dete. Njegova supruga u Sisku nije želela ništa da komentariše ovim povodom.Prema podacima na njegovom profilu na Linkedlnu, Hajnes je direktor kompanije "Astraea" registrovane u Sisku, koju je pokrenuo sa suprugom. Kao mesto prebivališta u profilu navodi Hrvatsku.Inače, poreklom je iz škotskog Perta, a u Hrvatsku je došao 2000. godine. Radio je kao šef kancelarije nemačke humanitarne organizacije "Arbeiter Samariter Bund" u Petrinji i Kninu a posle je u Sisku zasnovao porodicu.Takođe je radio kao čelnik misije Hendikep Internatconal, humanitarne organizacije za izbeglice i više od decenije proveo na "različitim pozicijama koje pokrivaju procene bezbednosti i pretnje u nizu različitih zemalja", navodi se na profilu.Nakon šestomesečnog rada u Južnom Sudanu za "Nonviolent Peaceforce", civilnu mirovnu grupu, Hajnes se početkom 2013. prebacio u Siriju, gde je otet.Britanska vlada je potvrdila da je jedan britanski državljanin u rukama Islamske države, ne navodeći mu ime, samo nekoliko sati nakon što je u utorak objavljen snimak uboistva američkog novinara Stivena Sotlofa, javio je u danas BBC.Velika Britanija će razmotriti "svaku moguću opciju" kako bi zaštitila britanskog taoca koji je u rukama Islamske države, izjavio je britanski ministar spoljnih poslova Filip Hamond.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track