ISIL IMA NOVE NEPRIJATELJE: Misteriozni Beli plašt uterao strah u kosti teroristima
Foto: Printscreen Yt

Gerila protiv džihadista

ISIL IMA NOVE NEPRIJATELJE: Misteriozni Beli plašt uterao strah u kosti teroristima

Planeta -
Gerilci u grupama od po četvorice munjevito napadaju ISIL, ubijaju i netragom nestaju

Najbrutalniji teroristi današnjice dobili su novog neprijatelja - misteriozne gerilce koje izleću ni od kuda, munjevito napadaju i nanose gubitke i netragom nestaju, a vodeća grupa među njima naziva se Beli plašt, biše Biznis insajder.

Ove grupe zasad uglavnom deluju u oblasti Deir al Zor u Siriji, regionu bogatom naftom.

Beli plašt ima oko 300 članova i glavni zadatak im je da u svakoj akciji poubijaju što više mogu terorista. Izgleda da im to ide od ruke jer se hvale da su u poslednjih nekoliko meseci ubili više od 100 džihadista.

Beli plašt operiše u grupama od po četiri gerilca (Foto: Printscreen YouTube)
Beli plašt operiše u grupama od po četiri gerilca (Foto: Printscreen YouTube)

Njihov vođa, koji se predstavlja kao Abu Abud, kaže da je grupa dobila ime po belim pokrovima kojima se prekrivaju mrtvaci - ta sudbina čeka pripadnike ISIL, koji su počinili teško zločine protiv Sirijaca, objašnjava on.

Abud je bio jedan od komandanata grupe pobunjenika koju je vlada SAD finansirala da se bore protiv predsednika Sirije Bašara al Asada, ali ISIL ih pre pregazio kad je početkom godine osvojio Deir al Zor. Štaviše, ta oblast, kao i Raka, danas su najsnažnije uporište džihadista.

Gerilska grupa Beli plašt najčešće deluje u blizini grada Abu Kemal kod iračke granice. To područje je od velike važnosti za teroriste jer odatle kontrolišu zaposednute teritorije u Iraku i Siriji.

Džihadisti ne smeju više da se kreću sami zbog napada Belog plašta (Foto: Reuters)
Džihadisti ne smeju više da se kreću sami zbog napada Belog plašta (Foto: Reuters)

Abud kaže da je tajnost jedan od najvažnijih elemenata u njihovom delovanju.

"Grupa se sastoji od ćelija od po četiri čoveka, a timovi rade nezavisno jedan od drugog", rekao je Abud u intervju preko Skajpa.

"Osamdeset odsto naših članova nije se borilo sve do dolaska ISIL. Obučili smo ih, a prišli su nam zato što su ih teroristi ugnjetavali kad su preuzeli kontrolu", dodaje on.

Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Londonu, kaže da Beli plašt nije jedina grupa koja se pobunila protiv ISIL u Deir al Zoru. Ima ih više i koriste svaku priliku da se suprotstave moćnijim teroristima.

Protiv ISIL bore se i Fantomske britade, Brigade anđela smrti i niz pobunjeničkih grupa (Foto: Printscreen YouTube)
Protiv ISIL bore se i Fantomske britade, Brigade anđela smrti i niz pobunjeničkih grupa (Foto: Printscreen YouTube)

"Fantomska brigada, Brigada anđela smrti... Sve pobunjeničke grupe uzimaju slična imena", kaže Rami Abdulrahman iz Opseravatorije. Jedna od tih gerilskih grupa ubila je desetak terorista u noćnom napadu u Al Majadinu prošlog četvrtka.

Jedna od najznačajnijih akcija Belog plašta je napad na položaje ISIL u Abu Kemalu, kad su ubili 11 terorista.

Pošto je ISIL na meti vazdušnih napada koalicije koju predvodi SAD, reklo bi se da je posao pobunjenika znatno olakšan, ali Abud kaže da stvari stoje drugačije. Zbog vazdušnih udara teroristi se više ne kreću u velikim grupama, nego u manjim timovima, često po noći i na motociklima, što otežava akcije gerilcima Belog plašta.

Beli plašt nema bogate finansijere, ali to ne sprečava gerilce da se bore.

"Uneli smo strah među pripadnike Islamske države. Danas ih nećete videti da idu sami, uvek su u grupi, boje se otmice", kaže Abud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track