ISIL IZBIO NA GRANICU TURSKE: Crna zastava džihadista vijori se u Kobaneu!
Foto: Reuters

Uzbuna u Ankari

ISIL IZBIO NA GRANICU TURSKE: Crna zastava džihadista vijori se u Kobaneu!

Planeta -
Najmanje 14 tenkova turske vojske zauzelo je odbrambeni položaj na brdu iznad Kobanea, iz kojeg se čuje žestoka pucnjava i vide oblaci crnog dima

DAMASK - Džihadisti Islamske države u Iraku i Levantu (ISIL) istakli su danas svoju zastavu na jednoj zgradi u istočnom delu Kobanea, strateški važnog sirijskog grada na granici sa Turskom, javlja Rojters.

Kobane je od septembra poprište žestokih borbi između kurdskih pešmerga i džihadista. Na televizijskim snimcima napravljenim iz susedne Turske sada se vidi kako se crna zastava vijori sa jedne četvorospratne zgrade

Neimenovani turski vojni zvaničnik izjavio je pod uslovom anonimnosti da to jeste zastava ISIL, koji je od početka leta zauzeo velike delove teritorije Sirije i Iraka i proglasio kalifat.

Egzodus stanovnika Kobanea, Foto Reuters
Egzodus stanovnika Kobanea, Foto Reuters

Sirijska opservatorija za ljudska prava, nevladina organizacija sa sedištem u Velikoj Britaniji, saopštila je da je juče poginulo 45 ljudi u borbama za Kobane - uključujući jednu pripadnicu kurdske zajednice koja je izvršila samoubilački bombaški napad i ubila tako nekoliko džihadista.

Sa turske strane granice je najmanje 14 tenkova turske vojske zauzelo odbrambeni položaj na brdu iznad Kobanea, iz kojeg se čuje žestoka pucnjava i vide oblaci crnog dima. Jedna zalutala granata, ispaljena danas tokom sukoba kurdskih i džihadističkih snaga, pogodila je kuću i prodavnicu sa turske strane granice, ali srećom niko nije povređen. Juče je u sličnom incidentu povređeno najmanje četvoro ljudi, javile su agencije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track