ISKOPALI SADAMA: Šiitske milicije spalile njegov grob, Suniti ga na vreme sakrili!

Nema mira u Iraku

ISKOPALI SADAMA: Šiitske milicije spalile njegov grob, Suniti ga na vreme sakrili!

Planeta -
Informaciju o premeštanju tela saopštio je lider sunitskog plemena nakon što su šiitske milicije upale na imanje gde je bivši irački predsednik prvobitno bio sahranjen

Lider plemena Abu Nasir kome je pripadao Sadam Husein rekao je Rojtersu da su šiitske milicije upale na imanje na kome se nalazio grob, oborile fotografije Sadama Huseina i izazvale požar.

Ipak, ističe da je telo pomereno pre osam meseci na "bezbednije mesto".

"Plašili smo se da bi tako nešto moglo da se dogodi, a naši strahovi su se obistinili", rekao je lider plemena koji je želeo da ostane anoniman.

Precizirao je su četiri osobe učestvovale u premeštanju tela, ali da nisu uspele da prebace i tela Sadamovih sinova. Nije želeo da kaže gde je telo premešteno.

"Nije im dovoljno što su ga ubili jednom, već to žele da učine i drugi put. Sada se plaše i njegovog tela", rekao je lider plemena.

Sadam Husein je obešen 2006. godine pošto je osuđen za zločine protiv čovečnosti i za ubijanje šiita.

Sahranjen je u rodnom mestu, oko 150 kilometara severno od Bagdada.

U međuvremenu su sukobi u Iraku nastavljeni. Najmanje 60 pripadnika ekstremne organizacije Islamska država ubijeno je u vazdušnim udarima iračke avijacije u gradu Mosulu, javlja AP pozivajući se na državnu iračku televiziju.

Iračka državna televizija je, uz navođenje neimenovanih obaveštajnih izvora, javila da je izvršen napad na zatvor u centralnom delu grada, koji su ekstremisti koristili kao verski sud i pritvor za držanje talaca.

Tokom operacije, kako se navodi, 300 zarobljenih je oslobođeno.

Ti navodi za sada nemaju nezavisnu potvrdu, a oblast je nedostupna većini medija, navodi AP.

Bi-Bi-Si je javio, takođe se pozivajući na izvore, da je najmanje 30 ljudi poginulo u vazdušnom napadu na zatvor u Mosulu, koji drže islamski ekstremisti.

Britanska mreža navodi da je, prema izveštajima Al Džazire, broj žrtava oko 70.

Početkom juna u Iraku se aktivirala sunitska militantna grupa Islamska država Irak i Levant, koja je kasnije iz naziva izbacila "Irak i Levant".

Grupa kojoj su se pridružile lojalne radikalne formacije sunitskih plemena i nekadašnji vojnici iz vremena vladavine svrgnutog i pogubljenog predsednika Sadama Huseina, u ofanzivi je poslednjih nedelja uspela da zauzme nekoliko gradova i teritorija na granici sa Sirijom i Jordanom.

Grupa je 29. juna proglasila "islamski kalifat" na teritorijama Iraka i Sirije koje kontroliše.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track