ISPOVEST DEČAKA: Džihadisti su nas terali da gledamo kako razapinju i kamenuju ljude do smrti!
Foto: Reuters

Bio u kampu ISIL

ISPOVEST DEČAKA: Džihadisti su nas terali da gledamo kako razapinju i kamenuju ljude do smrti!

Planeta -
Pod nadzorom starijih, učio je Kuran i kako se koristi oružje. Deca su se zaklinjala na vernost vođi grupe ISIL Abu Bakr al-Bagdadi

Muhamed, čije je ime promenjeno iz bezbednosnih razloga ispričao je za američke medije da je imao samo 13 godina kada je odveden u dečiji kamp islamističke grupe ISIL na severu Sirije. Pod nadzorom starijih, učio je Kuran i kako se koristi oružje. Kako bi ih primorali da gledaju ubijanje muškaraca i kamenovanje žena do smrti, decu su vezali kanapima i držali im glave.

Foto: Printscreen, Beta
Foto: Printscreen, Beta

Deca su se zaklinjala na vernost vođi grupe ISIL Abu Bakr al-Bagdadi. Muhamed je video da u kamp dovode i dečake koji su mnogo mlađi od njega. On je uspeo da pobegne uz pomoć svog oca, a zatim je sa porodicom otputovao u Tursku."Kada bismo išli u džamiju, naredili bi nam da dođemo sledećeg dana u neko vreme, kako bismo gledali kako ubijaju muškarce i žene kamenuju do smrti“, ispričao je Muhamed za CNN. "Za jednog čoveka su rekli da nije postio za Ramazan, pa su ga razapeli. Jedna žena je počinila preljubu, tako su nam rekli, pa su je kamenovali do smrti“, dodao je Muhamed.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

Njegov otac koji nije želeo da bude imenovan, kazao je da mu je iz grupe ISIL saopšteno da, ukoliko ne dovede sina u kamp, da će ga svakako uhvatiti i otkinuti mu glavu. On je dodao da je pokušao da poseti sina nekoliko puta, ali su ga stražari uvek vraćali. Islamističke grupe u Siriji regrutuju sve više dece, a većinu njih obučavaju za bombaše samoubice. Ranije ove godine, iz organizacije Hjuman Rajts Voč je saopšteno da su pripadnici grupe ISIL regrutovali oko 25 dece mlađe od 15 godina, kako bi pohađali vojnu obuku. Pripadnici ISIL grupe decu regrutuju zatrašivanjem njihovih porodica, preteći da će ih sve ubiti ukoliko ne puste dete da ide sa njima.

(CDM/CNN)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja