IZA REŠETAKA: Maroko uhapsio džihadiste koji su planirali napade u Francuskoj
Foto: Reuters

Hteli u ISIL

IZA REŠETAKA: Maroko uhapsio džihadiste koji su planirali napade u Francuskoj

Planeta -
Dvojica uhapšenih, Francuz i Marokanac francuskog porekla, uhapšeni su u trenutku kada su se spremali da se pridruže ISIL

RABAT - U Maroku su uhapšena dvojica džihadista koji su planirali napade na bankarske i multinacionalne agencije u Francuskoj i Maroku, saopštilo je danas marokansko Ministarstvo unutrašnjih poslova.

Dvojica uhapšenih, Francuz i Marokanac francuskog porekla, uhapšeni su pročetkom nedelje u trenutku kada su se spremali da se pridruže terorističkoj organizaciji Islamska država u Iraku i Levantu (ISIL), piše Figaro.

"Oni su instrumentalizovali svoj propagandistički aktivizam na internetu da bi podstakli širenje džihada među mladima i naveli ih na individualna teroristička dela u Maroku i Francuskoj", navelo je marokonsko Ministarstvo na osnovu prvih rezultata istrage.

Inspiricija im je bio francusko-alžirski terorista Muhamed Merah, koga je francuska policija ubila u martu 2012. pošto je u jednog jevrejskoj školi u Francuskoj usmrtio sedam osoba, među kojima je bilo i dece, objašnjava se u saopštenju.

Ubica dece Mohamed Merah im je bio inspiracija (Foto: Reuters)
Ubica dece Mohamed Merah im je bio inspiracija (Foto: Reuters)

Istragom je utvrđeno da je uhapšeni Marokanac francuskog porekla uzeo "više pozajmica" iz francuskih i marokanskih banaka na osnovu "falsifikovanih potrebnih dokumenata" da bi tim novcem finansirao terorističke aktivnosti.

Dvojica džihadista uhapšeni su u ponedeljak u Kenitri na severu Maroka dok su se dogovarali da se pridruže redovima ISIL.

U ponedeljak je u Fesu, takođe na severu zemlje, uhapšen i jedan ekstremista alžirskog porekla, koji je ilegalno boravio u Maroku, a planirao je da se pridruži supruzi - Marokanki koja je već postala član ISIL.

Maroko je pre nekoliko dana najavio pooštravanje mera bezbednosti zbog pretnji džihadista i zabrinutosti usled velikog broja svojih državljana koji se bore u Siriji i Iraku. Više od 2.000 marokanskih džihadista, uključujući one sa dvojnim državljanstvom, trenutno se bore u Siriji i Iraku, saopštile su marokanske vlasti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track