IZBEĆI KRVOPROLIĆE: Putin traži humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike
Foto: Fonet/AP

Dobra volja

IZBEĆI KRVOPROLIĆE: Putin traži humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike

Planeta -
DNR prihvata poziv predsednika Rusije, ali traži da se opkoljeni ukrajinski vojnici prvo razoružaju

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin pozvao je proruske snage na istoku Ukrajine da obezbede humanitarni koridor kako bi ukrajinski vojnici koje su opkolili mogli da izađu iz ratnog područja i izbegnu besmislene žrtve, javlja Raša tudej.

"Pozivam miliciju da otvori humanitarni koridor za vladine ukrajinske vojnike pod okruženjem, kako bi izbegli nepotrebne žrtve i omogućili im da napuste bojište i vrate se svojim porodicama", navodi se u saopštenju Kremlja.

Putin je apelovao da se hitno pruži medicinska pomoć svim ranjenima koji su učestvovali u vojnim akcijama i najavio da će Rusija nastaviti da pruža humanitarnu pomoć civilima na istoku Ukrajine.

Lideri samoproglašene Donjecke Narodne Republike prihvatili su danas poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da otvore humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom da se oni razoružaju.

"Uz svo poštovanje prema Vladimiru Putinu, predsedniku zemlje koja nas je prva podržala moralno, spremni smo da omogućimo humanitarni koridor za opkoljene ukrajinske vojnike pod uslovom da predaju teško naoružanje i municiju tako da ono ne bude upotrebljeno protiv nas", rekao je premijer DNR Aleksandar Zaharčenko, prenosi Itar-Tass.

Snage samoodbrane DNR već dva dana drže u čeličnom okruženju jedinice pet ukrajinskih bataljona, zbog čega su juče u Kijevu izbile masovne demonstracije - građani su optužili vlasti da su izdale svoju vojsku.

A pre samo nedelju dana prvi ruski humanitarni konvoj isporučio je pomoć u hrani, lekovima, agregatima i vrećama za spavanje ugroženom stanovništvu na istoku Ukrajine. Tim povodom zapad je optužio zvaničnu Moskvu da je izvršila invaziju jer nije dobila odobrenje ukrajinske vlade za ulazak ruskih kamiona u zemlju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track