IZBORI U TURSKOJ: Erdogan novi predsednik, pokazuju prvi rezultati
Foto: Reuters

Preliminarno brojanje glasova

IZBORI U TURSKOJ: Erdogan novi predsednik, pokazuju prvi rezultati

Planeta -
Prema polovini obrađenih rezultata, Erdogana (60) je podržalo oko 56 odsto birača

ANKARA - Aktuelni premijer Turske Redžep Erdogan pobedio danas u prvom krugu predsedničkih izbora u toj zemlji, prenose turski mediji prve delimične rezultate s biračkih mesta.

Prema polovini obrađenih rezultata, Erdogana (60) je podržalo oko 56 odsto birača. Rezultati su objavljeni neposredno po zatvaranju birališta, na kojima je 53 miliona Turaka biralo između Erdogana i njegova dva protivkandidata.

Analitičari su očekivali pobedu Erdogana, koji je na vlasti od 2003, već u prvom krugu. Uprkos korupcijskim aferama, popularnost aktuelnog premijera objašnjava se činjenicom da je za vreme tri njegova uzastopna mandata Turska ostvarila ekonomski rast i porast životnog standarda.

Za Ekmeledina Ihsanoglua, koga podržava najveća opoziciona partija, glasalo je 35,9 odsto glasača, a Selahatina Demiratasa, Kurda koji predvodi levičarsku partiju, podržalo je 8,5 odsto birača. Po ustavu šef države ima pravo na dva petogodišnja predsednička mandata. Odziv birača bio je, prema prvim podacima, manji nego na lokalnim izborima održanim u martu, a analize pokazuju da je danas glasalo između 70 i 75 odsto birača.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track