Barak Obama: Putine, pređi sa reči na dela!
Foto: AP

Izjava američkog predsednika o Ukrajini i Gazi

Barak Obama: Putine, pređi sa reči na dela!

Planeta -
Tokom proteklih nekoliko dana, naša srca su bila potpuno slomljena dok smo čitali o izuzetnim i lepim životima koji su izgubljeni – muškarci, žene, deca i bebe su ubijeni tako iznenada i bez smisla, navodi Obama

Američki predsednik Barak Obama obratio se javnosti povodom situacije u Ukrajini i Gazi. Saopštenje prenosimo u celini:

"Dobro jutro svima. Želeo bih da dam kratku izjavu povodom tragedije u Ukrajini. Ali pre nego što to uradim, želeo bih da pomenem da je Sekretar Keri otputovao na Bliski istok. Kao što sam rekao mnogo puta, Izrael ima pravo da se brani protiv raketa i napada Hamasa iz tunela. Kao rezultat svojih operacija, Izrael je već naneo značajnu štetu terorističkoj infrastrukturi Hamasa u Gazi. Takođe sam rekao da smo ozbiljno zabrinuti zbog rastućeg broja palestinskih civilnih žrtava i gubitka izraelskih života.

Zbog toga, sada u našem fokusu i fokusu međunarodne zajednice mora biti prekid vatre koje će prekinuti sukobe i smrt nedužnih civila, i u Gazi, i u Izraelu.

Sekretar Keri će se sastati sa saveznicima i partnerima. Dao sam mu instrukcije da se založi za trenutni prekid neprijateljstava zasnovan na dogovoru o prekidu vatre iz novembra 2012. godine između Izraela i Hamasa u Gazi. Taj posao neće biti lak. Očigledno, tamo su velike strasti i veoma teška strateška pitanja. Bez obzira, tražio sam od Džona da uradi sve što može da pomogne oko prekid neprijateljstava. Ne želimo da prisustvujemo daljem stradanju nedužnih civila.

Foto: AP
Foto: AP

Što se tiče Ukrajine, prošlo je četiri dana od kako je malezijski let 17 oboren na teritoriji koju kontrolišu proruski separatisti u Ukrajini. Tokom proteklih nekoliko dana, naša srca su bila potpuno slomljena dok smo čitali o izuzetnim i lepim životima koji su izgubljeni – muškarci, žene, deca i bebe su ubijeni tako iznenada i bez smisla.Naše misli i molitve nastavljaju da budu sa njihovim porodicama širom sveta koje prolaze kroz nezamislivu žalost. Imao sam priliku da razgovaram sa nekiliko svetskih vođa iz čijih su zemalja žrtve poginule u nesreći i svi oni su u stanju šoka ali, iskreno, i u stanju besa.

Naša pažnja trenutno je usmerena da povratimo tela poginulih, istražimo tačno šta se desilo i dođemo do činjenica. Moramo se uveriti da je istina utvrđena i da postoji odgovornost.

Međunarodni istražitelji su na terenu. Organizovani su. Ja sam poslao timove, druge zemlje su slale timove. Oni su spremni i organizovani da sprovedu šta treba, da odrede protokole i prikupe dokaze, a što se radi u svakom međunarodnom incidentu poput ovoga. Trenutno im je potreban potpun pristup mestu nesreće. Mora da im se omogući da sprovedu što bržu, potpuniju, neometanu i transparentnu istragu. A službe za prikupljanje ostataka žrtava moraju uraditi svoj dostojanstven i sveti posao da povrate ostatke onih koje smo izgubili.

Ukrajinski predsednik Porošenko je proglasio demilitarizovanu zonu oko mesta nesreće. Kao što sam ranije rekao, međunarodni timovi su već tamo i spremni su da sprovedu istragu i povrate ostatke žrtava. Ali, nažalost, pro-ruski separatisti koji kontrolišu oblast nastavljaju da blokiraju istragu. Oni su više puta sprečili međunarodne istražitelje da potpuno pristupe olupini aviona.

Dok su se istražitelji približavali, pobunjenici su ispalili metke u vazduh. Ovi separatisti uklanjaju dokaze sa mesta nesreće, i sve to pokreće pitanje – šta pokušavaju da sakriju?

Štaviše, ovi proruski separatisti sklanjaju tela sa mesta nesreće, često bez brige kakva bi bila očekivana kod ovakve tragedije. I to je sve uvreda onima koji su izgubili voljene. Ovo je ponašanje kakvom nema mesta u zajednici naroda.

Rusija ima izuzetan uticaj na separatiste. Niko to ne poriče. Rusija ih je ohrabrivala. Rusija ih je obučavala. Znamo da ih je Rusija naoružala vojnom opremom i oružjem, uključujući i protivavionsko oružje. Ključni separatistički lideri su ruski građani. Dakle, imajući u vidu direktan uticaj na separatiste, Rusija, i posebno predsednik Putin, imaju direktnu odgovornost da ih ubede da sarađuju sa istražnim organima. To je najmanje što mogu da urade.

Predsednik Putin kaže da podržava potpunu i pravičnu istragu. I ja cenim te reči, ali one moraju biti podržane delima. Breme je sada na Rusiji da insistira da separatisti prestanu da uklanjaju dokaze i da odobre istražiteljima koji su tamo trenutan, pun i neometan pristup mestu nesreće. Separatisti i njihovi ruski sponzori su odgovorni za bezbednost istražitelja koji rade svoj posao. Zajedno sa našim saveznicima i partnerima, razmatraćemo ovo pitanje u Ujedinjenim nacijama danas.

Šire gledano, kao što sam govorio tokom ove krize, i krize u Ukrajini generalno, a rekao sam to i direktno predsedniku Putinu, kao i javnosti, moj prioritet je da se pronađe diplomatsko rešenje unutar Ukrajine. I dalje verujem da se to može desiti. To je moj prioritet danas i ubuduće.

Ali ako Rusija nastavi da krši suverenitet Ukrajine i podržava separatiste, a ti separatisti postanu bezbednosni rizik ne samo za građane Ukrajine već za širu međunarodnu zajednicu, onda će se Rusija još više izolovati od međunarodne zajednice i cena za ovakvo ruskog ponašanja će nastaviti da se povećava. Sada je vreme za predsednika Putina i Rusiju da odustanu od strategije koju su koristili i ozbiljno se zauzmu oko pronalaženja načina da se reše neprijateljstva u Ukrajini na način koji poštuje suverenitet Ukrajine i pravo Ukrajinaca da sami odlučuju o sopstvenim životima.

Vreme je od suštinske važnosti. Naši prijatelji i saveznici moraju da budu u mogućnosti da povrate posmrtne ostatke onih koje su izgubili. To je najmanje što možemo učiniti. To je najmanje što pristojnost zahteva. Porodice zaslužuju da dostojanstveno polože svoje voljene na večni počinak. Svet zaslužuje da zna šta se tačno desilo. I ljudi u Ukrajini zaslužuju da sami odlučuju o svojoj budućnosti. Hvala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja