(VIDEO) IZRAEL: Gađamo privatne kuće jer nas Hamas odatle raketira!
Foto: Reuters

Stav

(VIDEO) IZRAEL: Gađamo privatne kuće jer nas Hamas odatle raketira!

Planeta -
I portparol Hamasa Sami Abu Zahri priznao je da njegova organizacija koristi privatne kuće i civile kao ljudski štit - umesto da se razbeže kad izraelska vojska upozori gde će napasti, civili se okupe oko te mete

TEL AVIV - U Pojasu Gaze nažalost ima suviše civilnih žrtava, među kojima su žene i deca, zato što ih pripadnici terorističke organizacije Hamas koriste kao ljudski štit i u njihovim domovima postavljaju svoju vojnu infrastrukturu, objašnjavaju izraelske odbrambene snage (IDF) na svom sajtu.

Portparol Hamasa Sami Abu Zahri u intervjuu za TV Al Aksa ispričao je da izraelska vojska uvek prvo ispali hice upozorenja da će gađati određeni cilj, što je znak okolnim stanovnicima da se okupe oko tog cilja u nameri da se izraelski vojnici sažale i ne pucaju u civile.

"Činjenica je da su ljudi voljni da se žrtvuju protiv izraleskih ratnih aviona da bi zaštitili svoje domove, i verujem da je to strategija koja se dokazala. I mi, Hamas, pozivamo naš narod da usvoji tu praksu", dodao je on.

http://www.youtube.com/watch?v=UXZEzbT0H1s

Kad se stambene kuće koriste u vojne svrhe, one po međunarodnom pravu postaju legitimne vojne mete, navodi IDF.Hamas preduzima vojne aktivnosti iz dubine stambenih oblasti u Gazi. Često su to privatne kuće i dvorišta aktivista i vođa Hamasa, u kojima žive njihove porodice. Te kuće se koriste kao skladišta oružja, komandne i kontrolne baze ili centri za komunikaciju.

Kad IDF registruje položaj s kojeg palestinski teroristi ispaljuju rakete ne izraelsku teritoriju i raketira taj cilj, često se ispostavi da je to lokacija u gusto naseljenoj oblasti, da raketa uništi čitav kvart stambenih kuća i da pritom strada mnogo civila, pre svega žena i dece. Evo kako to izgleda:

http://www.youtube.com/watch?v=4ayyXgRVWHk

Ipak, s obzirom na to da teroristički Hamas s tih položaja, mesecima granatira izraelske gradove i ubija civile, IDF će, u skladu s međunarodnim zakonima, nastaviti da uništava terorističku strukturu, zaključuje se u tekstu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track