Izrael i Hamas prihvatili egipatski predlog o primirju
Foto: Rojters

Bliži se kraju jednomesečni rat

Izrael i Hamas prihvatili egipatski predlog o primirju

Planeta -
Strane su navele da će preliminarno 72-časovno primirje početi u utorak ujutru, posle čega će Egipat ugostiti predstavnike Izraela i Palestinaca na indirektnim razgovorima čiji cilj je da se dogovori dugoročno primirje u naredna tri dana

JERUSALIM - Izrael i Hamas prihvatili su u ponedeljak egipatski predlog o prekidu vatre kojim bi bio okončan jednomesečni rat dve strane.

Strane su navele da će preliminarno 72-časovno primirje početi u utorak ujutru, posle čega će Egipat ugostiti predstavnike Izraela i Palestinaca na indirektnim razgovorima čiji cilj je da se dogovori dugoročno primirje u naredna tri dana.

Delegacija palestinskih zvaničnika iz različitih frakcija, uključujući i Hamas, prethodnih dana pregovarala je sa Egiptom. Portparol Hamasa Favzi Barhum rekao je da je ta grupa prihvatila egipatski predlog.

"Sada je jasno da je interes svih strana da se postigne primirje. Biće to teški pregovori jer i Izrael ima zahteve", ocenio je član palestinske delegacije, Basam Salhi.

Jedan neimenovani izraelski zvaničnik kazao je da Izrael gleda na celu stvar "sa određenom dozom skepticizma", s obzirom da su prethodni planovi o prekidu vatre brzo bili narušeni.

Rat između Izraela i Hamasa počeo je 8. jula kada je Izrael započeo najpre vazdušnu, a potom i kopnenu ofanzivu na pojas Gaze, uz obrazloženje da želi da spreči tu ekstremističku palestinsku organizaciju da ispaljuje rakete na njegovu teritoriju.

Za četiri nedelje rata, prema poslednjim ciframa koje je objavilo Ministarstvo zdravlja iz Gaze, poginulo je 1.850 Palestinaca, uglavnom civila, dok je više od 9.000 ranjeno. Sa izraelske strane, poginulo je 66 ljudi, od čega su svi, sem dvoje civila, vojnici.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track