IZRAEL: Srušene kuće osumnjičenih za ubistvo izraelskih tinejdžera
Foto: AP

Napeto

IZRAEL: Srušene kuće osumnjičenih za ubistvo izraelskih tinejdžera

Planeta -
Ubistvom trojice jevrejskim mladića je i krenuo talas zasilja zbog kojeg je Izrael počeo antiterorističku operaciju; Prekid vatre ističe u ponoć, a još je neizvesno da li će se pregovori završtiti uspešno

TEL AVIV - Izraelski vojnici srušili su jutros kuće dva Palestinca koji se sumnjiče za otmicu i ubistvo trojice tinejdžera na Zapadnoj obali u junu, saopštile su izraelske odbrambene snage (IDF).

Kuće Husama Kavasme i Amara Abu Ajše na jugu Zapadne obale srušene su pred zoru, a kuća trećeg osumnjičenog, Marvana Kavasme je zapečaćena.

Izrael je optužio palestinsku terorističku organizaciju Hamas za otmicu i ubistvo trojice učenika verske škole Gilada Šaara (19), Naftalija Frenkela (16) i Ejala Jifraha (16), koji su nestali 12. juna i pronađeni mrtvi 18 dana kasnije na Zapadnoj obali. Hamas je pozdravio otmicu, ali nije preuzeo odgovornost.

Ejal Jifrah, Gilad Šaar i Naftalij Frenkel
Ejal Jifrah, Gilad Šaar i Naftalij Frenkel

Husam Kavasme (40) iz Hebrona uhapšen je 11. jula, ali su dvojica drugih odumnjičenih na slobodi, saopštio je IDF.

Ubistvo trojice mladića pokrenulo je ciklus nasilja koji je doveo da jednomesečne antiterorističke operacije Izraela na drugoj palestinskoj teritoriji - Pojasu Gaze. Palestinsko Ministarstvo zdravlja navodi da je oko 1.980 Palestinaca, uglavnom civila, poginulo. Na izraelskoj strani ubijena su 64 vojnika i troje civila.

Prekid vatre u sukobu ističe večeras, a ne zna se da li će se pregovori, koji se vode uz posredovanje Egipta kako bi se uspostavilo trajnije zaitišje, završtiti uspešno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja