IZRAEL: Zastoj u pregovorima o dužem primirju, sadašnji prekid vatre se drži
Foto: AP

Mirovni napori

IZRAEL: Zastoj u pregovorima o dužem primirju, sadašnji prekid vatre se drži

Planeta -
Palestinski su opet odbili zahtev Izraela da se palestinska teroristička organizacija Hamas razoruža

TEL AVIV - Pregovori o trajnijem zatišju u sukobu izraela i Palestinaca su u zastoju, jer postoji veliki jaz između dveju strana, koje bi trebalo premostiti, javljaju danas izraelski mediji, pozivajući se na neimenovane visoke zvaničnike.

"Jaz je vrlo dubok. Nema napretka u pregovorima," rekao je jedan izraelski zvaničnik AFP-u u trenutku kada je 72-časovno primirje ušlo u drugu dan i drži se na terenu, što je veliko olakšanje za milione stanovnika s obe strane granice.

Kasno sinoć je jedan palestšnki zvaničnik u Kairu rekao je da se pregovoralo skoro 10 sati.

"Pregvori su bili ozbiljni," rekao je neimanovani zvaničnik, dodavši da Izraelci inistiraju na demilitarizaciji Hamasa, koji de faktro kontroliše Gazu ali da su Palestinci to odbili. On je takođe rekao da bi današnji sastanak trebalo da bude najvažniji, nagovestivši da se očekuje bavljenje ključnim problemima, kao što je izraelska blokada.

Palestinsku delegaciju čine visioki zvaničnici Palestinske oslobodilačke organizacije, kao i terorističkih organizacija Hamas i Islamski džihad.

Izraelski premijer Benjamin Netanijahu insistira da Palestinska uprava, čiji je predsednik Mahmuda Abas, vođa Fataha, dobije značajnu ulogu u Gazi, posebno u obnovi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track