Jacenjuk: Rusija je teroristička država, Kijev će podići zid!
Foto: Reuters

Ukrajinski premijer oštro

Jacenjuk: Rusija je teroristička država, Kijev će podići zid!

Planeta -
Rusija je teroristička i agresorska država i snosiće odgovornost u skladu sa međunarodnim zakonom, naveo je ukrajinski premijer

KIJEV - Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk izjavio je danas da je Rusija "teroristička država" i da je jedina koju treba kriviti za sukob na istoku Ukrajine, te da Kijev planira izgradnju "istinske državne granice" sa Rusijom, a dan uoči samita NATO-a ponovio je želju Kijeva da se pridruži Alijansi.

"Rusija je teroristička i agresorska država i snosiće odgovornost u skladu sa međunarodnim zakonom", istakao je Jacenjuk na sednici kabineta koja je prenošena na televiziji, koristeći oštru retoriku dan uoči samita NATO-a u koji će sutra i prekosutra biti održan u Velsu.

"Što se tiče NATO-a, smatram da bi najispravnija odluka bila da se Ukrajina primi u članstvo Alijanse", dodao je, ponavljajući apel koji je uputio prošle nedelje, preneo je Rojters. Jacenjuk je rekao i da je Ukrajina usvojila "projekat zida" koji podrazumeva izgradnju "istinske državne granice" između Ukrajine i Rusije, ali nije pojasnio na šta tačno misli.

Otkako se raspao Sovjetski Savez, duga granica između dve države je uglavnom porozna što, kako Kijev tvrdi, olakšava slobodno prebacivanje boraca i oružja iz Rusije na teritoriju Ukrajine, navodi britanska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track