JAHU: Vlada nam pretila strašnim globama ako joj ne damo podatke korisnika!
Foto: Reuters

Prisluškivanje u SAD

JAHU: Vlada nam pretila strašnim globama ako joj ne damo podatke korisnika!

Planeta -
Rekli su nam da ćemo plaćati 250.000 dnevno ako ne budemo nadzirali korisnike, saopštio svetski pretraživač čiji je proces protiv vlade u Vašingtonu ove nedelje procureo u javnost

VAŠINGTON - Svetski internet pretraživač Jahu (Yahoo) saopštio je danas da je američka vlada pretila toj kompaniji kaznom od 250.000 dnevno ako ne bude dostavljala onlajn podatke korisnika.

Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) zahtevala je da "Jahu" postupa u skladu sa novim pravilima za nadziranje, a što je kompanija smatrala neustavnim te je pokušala i na sudu da to dokaže, preneo je BBC.

Pretraživač nije dobio sudsku bitku u vezi zahteva vlade, a što datira još od vremena mandata Džordža Buša.

Proces koji se odvijao u tajnosti dospeo je u javnost u četvrtak kada je federalni sudija naredio da se obelodane pojedini materijali iz tog postupka, što je "Jahu" pozdravio kao "pobedu transparentnosti".

Američka unija građanskih sloboda saopštila je da taj slučaj pokazuje da je neophodna mnogo veća otvorenost u vezi vladinog programa nadziranja.

Tajni program nadziranja prošle godine je obelodanio bivši službenik NSA Edvard Snouden, koji je pobegao iz SAD.

Sudska dokumenta otkrivaju da se bitka zbog nadziranja između tehnološlih kompanija i američke vlade vodila godinama pre nego što je Snouden obelodanio postojanje takvog programa, navela je agencija AP.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track