JAK POTRES: Zemljotres snage 6,6 Rihtera pogodio obalu Japana!

JAK POTRES: Zemljotres snage 6,6 Rihtera pogodio obalu Japana!

Planeta -
Epicentar zemljotresa je bio na dubini od 60 km, severoistočno od ostrva Hokaido, u blizini ruskih Južnih Kurilskih ostrva

VAŠINGTONula (Tanjug) - Severoistočnu obalu Japana pogodio je zemljotres snage 6,6 stepeni Rihtera u 2 časa i 32 minuta po lokalnom vremenu (19 časova i 32 minuta po srednjoevropskom), saopštio je Institut za geološka istraživanja SAD (USGS).

Epicentar zemljotresa je bio na dubini od 60 km, severoistočno od ostrva Hokaido, u blizini ruskih Južnih Kurilskih ostrva, oko kojih se Japan spori s tom zemljom, prenosi AFP. Nema izveštaja o eventualnim ljudskim žrtvama i šteti.

Japanska ostrva su smeštena na sastavu nekoliko tektonskih ploča i svake godine su izložena izvesnom broju relativno snažnih zemljotresa.

Međutim, zahvaljujući strogim propisima gradnje, čak i jaki zemljotresi koji bi izazvali haos u nekoj drugij zemlji, u Japanu često ne ostavljaju veću štetu. U maju je zemljotres snage šest stepeni Rihtera zatresao zgrade u glavnom gradu, Tokiju, pri čemu je povređeno samo 17 ljudi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track