JAZIDI NA IVICI ISTREBLJENJA: Seku vene i žednoj deci daju da piju krv!
Foto: Kurir Štampano

Užas u Iraku

JAZIDI NA IVICI ISTREBLJENJA: Seku vene i žednoj deci daju da piju krv!

Planeta -
Pripadnici verske zajednice iz Iraka koji su pred teroristima pobegli na planinu Sindžar pokušavaju da prežive bez hrane i vode
1 / 3 Foto: Beta Ap

BAGDAD - Pripadnici verske grupe jazidi iz Iraka primorani su da seku vene i krvlju poje svoju decu kako ne bi umrla od žeđi jer su duže od nedelju dana s hiljadama sunarodnika zarobljeni bez hrane i vode na planini Sindžar, gde su izbegli pred krvoločnim teroristima Islamske države (IS).Reporterka britanske agencije Skaj njuz Šerin Tadros prenela je zastrašujuća svedočanstva iz izbegličkog kampa u provinciji Dohuk u Kurdistanu, gde je 8.000 ljudi nakon pada Karadoša, najstarijeg hrišćanskog grada u Iraku, uspelo da stigne posle provlačenja kroz linije islamista. Oni danima opsedaju tu oblast i masakriraju sve nemuslimane na koje naiđu.

Brutalno... Teroristi ubijaju sve nemuslimane
Brutalno... Teroristi ubijaju sve nemuslimane

- Jedan čovek mi je upravo ispričao da je video četvoro dece kako umiru od žeđi. Nisu imali gde da ih sahrane na Sindžaru, pa su njihova tela samo prekrili kamenjem. Drugi mi je rekao da su deca toliko žedna da njihovi roditelji seku vene kako bi im dali da piju krv - rekla je potresena Tadrosova.Neće u islamStotine jazidskih porodica pokušalo je da pobegne preko pustinja od džihadista jer ne žele da prihvate njihove pretnje i preobrate se u islam. Uprkos paklenoj vrućini i brojnim opasnostima, neki su uspeli da se probiju do kampova u Siriji, ali i Turskoj. U tu zemlju juče je primljeno 2.000 jazida. Međutim, mnogi su izgubili život tokom bega.

- Teroristi Islamske države ubili su preda mnom mog oca, ispalili su mu metak u glavu dok smo se spuštali s planine. Kasnije sam u rukama držao majku dok je umirala od žeđi - rekao je tinejdžer Amer Omar Pajo.Amerika je poslala 130 specijalaca u Irak kako bi pratili situaciju na Sindžaru. Bez spasavanjaMeđutim, iako su dosad SAD poslale ogromne količine humanitarne pomoći, najverovatnije neće organizovati spasavanje ljudi. Takođe, UN je podigao vanrednu situaciju u Iraku na treći nivo, što znači da će se dodatno pružiti pomoć raseljenima.

Zaustaviti džihadisteVATIKAN PODRŽAO INTERVENCIJUPoglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, odobrio je američko bombardovanje Iraka i međunarodnu intervenciju protiv terorista Islamske države, što se dešava prvi put od ratnog sukoba u Bosni i Hercegovini. Naime, ambasador Vatikana pri Ujedinjenim nacijama Silvano Tomasi poručio je da se mora stati na put islamistima pre nego što bude prekasno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track