JUNKER ODLUČIO: Johanes Han - komesar EU za susedstvo
Foto: Fonet/AP

Na dužost će stupiti 1. novembra

JUNKER ODLUČIO: Johanes Han - komesar EU za susedstvo

Planeta -
Štefana Filea nasleđuje austrijski političar Johanes Han, a Generalni direktorat za proširenje i susedsku politiku Evropske komisije postaje samo Direktorat za susedstvo. Junker kaže da je razlog to što proširenja EU u narednih pet godina neće biti

BRISEL - Austrijski političar Johanes Han naslediće Štefana Filea u novom sastavu Evropske komisije, ali u nazivu njegovog portfelja neće biti reči “proširenje”, saznaje se iz briselskih diplomatskih izvora.

Han, koji u aktuelom sastavu Komisije obavlja funkciju komesara za regionalnu politiku, biće imenovan za "komesara za susedstvo" i na dužost će stupiti 1. novembra, kažu diplomate i fukcioneri EU u Briselu. Višestruki izvori potvrdili su da je ovu odluku doneo novoizabrani predsednik EK Žan-Klod Junker, a očekuje se da bude saopštena u sredu, zajedno sa nominacijama za ostale članove novog kolegijuma.

Naziv portfelja, koji je dosad glasio “Generelni direktorat za proširenje i susedsku politiku”, biće promenjen u “Direktorat za susedstvo” i objašnjava da “to ne znači da će proceš proširenja biti zaustavljen, već odražava čijenicu da je on u ovoj fazi manje političko, a više tehničko pitanje”.

Foto Fonet
Foto Fonet

Srbija i Crna Gora već su otpočele dug i komplikovan pregovarački proces, tokom koga treba otvoriti i zatvoriti 35 poglavlja, a očekuje se da u dogledno vreme pregovore počne i Albanija.

Ovaj evropski funkcioner je dodao da je veoma verovatno da će funkcija komesara za proširenje biti ponovo ustanovljena za pet godina, kada Srbija i Crna Gora privedu kraju pregovore o pridruživanju.

“Srbija je definitivno prva redu za proširenje, ni Crna Gora nije daleko i tada će biti potrebno imati komesara jačeg profila koji će proces privesti kraju”, kaže ovaj izvor.

Do tada, pregovore o pridruživanju nadgledaće Han, koji je kao komesar za regionalu politiku već imao prilike da dobro upozna Zapadni Balkan.

Han je aktivno podržavao Jadransko-jonsku inicijativu čiji je Srbija član, a bio je među prvim funkcionerima EU koji su posetili Srbiju i BiH nakon katastrofalnih poplava u maju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track