JUTARNJI: Bandić nije mogao da namesti tender Pripuzu - tendera nije ni bilo!
Foto: Fonet/AP

Lov u mutnom

JUTARNJI: Bandić nije mogao da namesti tender Pripuzu - tendera nije ni bilo!

Planeta -
Pripuz je dobio posao direktnom pogodbom jer je Grad Zagreb morao da ga angažuje posle zabrane ministarstva da na gradsku deponiju odlaže kabasti otpad

ZAGREB - Uhapšeni gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, uhapšen u nedelju u okviru operacije AGRAM, nije namestio tender svom prijatelju, "kralj otpadu" Petru Pripuzu, koji je takođe uhapšen u istoj akciji, zato što tendera nije ni bilo - Pripuzova firma dobila je posao vredan 7.749.250 kuna direktnom pogodbom, piše Jutarnji list

Upravo ta činjenica da nije raspisan tender na kojem se traži više ponuđača, već se išlo na pregovarački postupak javne nabave bez prethodne objave, jedan je od pravaca u kojem se kreće istraga Uskokovih istražitelja protiv čelnika prestonice Hrvatske Milana Bandića i Slobodana Ljubičića, kao i Petra Pripuza.

Prema dokumentaciji do koje je došao Jutarnji, Zagrebački holding je odluku o izboru Pripuzove firme doneo 29. novembra 2013., a ugovor vredan 6,2 miliona kuna bez PDV-a sklopljen je 18. decembra i važio je do 18. aprila ove godine. To praktično znači da je firma Cezar za posao od četiri meseca dobila milion evra od Zagrebačkog holdinga, a Holding je ceo taj posao obrazložio velikom hitnošću.

“Naručilac se našao u situaciji da mora u najkraćem mogućem roku da pokrene postupak javne nabave usluge zbrinjavanja otpada. Kako nismo u mogućnosti da primenimo rokove u otvorenom, ograničenom ili pregovaračkom postupku javne nabavke, nameravamo da sklopimo ugovor bez prethodne objave”, navodi se u dokumentaciji Holdinga.

Deponija Jakuševec: Grad Zagreb angažovao je Pripuzovu firmu da reši problem kabastog otpada pošto je nadležno ministarstvo zabranilo njegovo odlaganje na deponiju Jakuševec (Foto: Printscreen YouTube)
Deponija Jakuševec: Grad Zagreb angažovao je Pripuzovu firmu da reši problem kabastog otpada pošto je nadležno ministarstvo zabranilo njegovo odlaganje na deponiju Jakuševec (Foto: Printscreen YouTube)

Ta izuzetna hitnost je posledica odluke ministarstva zaštite okoline da od 21. oktobra zabrani Zagrebačkom holdingu da na deponiju Jakuševec odlaže bilo kakav otpad osim komunalnog otpada, to jest običnog kućnog đubreta. Samim tim Grad Zagreb se našao u u problemima jer su morale da nađu drugo rešenje za odlaganje drugog otpada: proizvodnog otpada, zemlje i kamenja, otpada iz industrije, glomaznog otpada itd., se u svemu 200.000 tona svakog dana.

Tako su po zagrebačkim ulicama posle 21. oktobra počele daniču divlje deponije. Nemajući drugii izbor, Zagrebački holding je krajem novembra odlučio da prekrši zabranu ministarstva i ipak pokuši taj otpad i odveze ga na deponiju Jakuševec. Građani su to odmah prijavili ministarstvu, a ono je poslalo prekršajne prijave odgovornima - gradonačelniku Bandiću i nadležnim firmama ZGOS i Čistoći - i pred prekršajnim sudom pokrenulo prekršajni postupak protiv Grada Zagreba.

Pošto Grad Zagreb nije imao gde da odlaže otpad, u Holdingu su se okrenuli Pripuzu. Zato je Pripuz mogao da postavi svoje uslove, a dogovor je pao praktično preko noći i Pripuzova firma Cezar dobila je posao da ukloni otpad s ulica prestonice.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track