JUTARNJI: Hrvatska desnica politizuje proslavu Oluje
Foto: Reuters

Godišnjica

JUTARNJI: Hrvatska desnica politizuje proslavu Oluje

Planeta -
Desničarski krugovi prete da bi se predstavnicima vlade mogao da se ponovi Vukovar, kada su premijer Zoran Milanović i predsednik Ivo Josipović bili sprečeni da dođu do spomen-parka

ZAGREB - Sudeći prema najavama desničarskih krugova, ove godine bi obeležavanje 19 godina od vojno policijske akcije Oluja moglo biti gore po hrvatski državni vrh od prošlogodišnjeg, kada je premijer Zoran Milanović u Kninu izviždan, piše zagrebački Jutarnji list.

Na sutrašnji dan navršava se 19 godina od početka hrvatske vojno-policijske akcije "Oluja" u kojoj je, prema podacima dokumentacionog centra "Veritas", poginulo i nestalo 1.853 Srba a proterano najmanje 220. 000 stanovnika nekadašnje Republike Srpske Krajine.

Jutarnji navodi da se postavlja pitanje da li će na proslavu ove godine doći omiljeni hrvatski general Ante Gotovine, koji je u Hagu, kao i general Mladen Markač, najpre osuđen a potom oslobođen optužnice za zločine u Oluji. Po dolasku iz Haga Gotovina je razvio biznis sa uzgajanjem tuna.

"Doći ću u Knin ako mi to obaveze dopuste. Leto je, vreme kada je posao s tunom najintenzivniji i ne znam kakvo će biti more. Neće svet stati ako ne dođem", rekao je Gotovina, a zagrebački dnevnik zaključuje da je on na taj način pokušao da stavi tačku na političke strasti uoči obeležavanje ove godišnjice.

Desničarski krugovi, dodaje se, prete da bi se predstavnicima vlade mogao ponoviti Vukovar kada su premijer i predsednik Ivo Josipović bili sprečeni da dođu do spomen parka.

"Ove bi godine, prema najavama iz desničarskih krugova, moglo biti i gore - premijeru i ostatku vladinih izaslanika prete da će ih, baš kao i u Vukovaru, blokirati i naterati da hodaju na začelju kolone. Čini se da generali ne žele da učestvuju u tom političkom igrokazu", piše Jutarnji.

General Markač bi, navodi list, voleo da dođe na proslavu, ali još nije siguran hoće li mu to dozvoliti zdravstvena situacija, dok njegov kolega Ivan Čermak neće učestvovati na proslavi u Kninu jer, kako kaže, zauzet je poslovnim obavezama, a i ne želi da učestvuje u političkoj igri koja se otvorila oko Oluje.

"Pročitao sam najave da će blokirati vladu, staviti je na začelje kolone, a to stvarno nikome ne treba. Mislim da govorim u ime sve trojice kada kažem da hrvatski generali odbijaju da u tome učestvuju", rekao je Čermak.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track