IZBORI U BIH: Pobedili Dodik i Ivanić!
Foto: YOUTUBE

CIK

IZBORI U BIH: Pobedili Dodik i Ivanić!

Planeta -
Milorad Dodik tvrdi da vodi sa 12.500 glasova više od njegovog rivala Ognjena Tadića; Tadić kaže da sa 50,13 odsto glasova vodi ispred Dodika, koji je, kako kaže, osvojio 49,7 odsto

SARAJEVO - U BiH su danas održani opšti izbori, na kojima se biraju članovi Predsedništva BiH i poslanici u Parlamentarnoj skupštini BiH, predsednik i potpredsednici Republike Srpske, kao i poslanici u Narodnoj skupštini RS, Parlamentu Federacije BiH i skupštinama kantona u Federaciji.

Iako su birališta zatvorena u 19 časova, ponoć je uveliko prošla a jedini poznat rezultat bio je da je Bakir Izetbegović ispred SDA ponovo bošnjački član Predsedništva BiH. Dragan Čović, hrvatski kandidat za Predsedništvo BiH, ubedljivo je vodio i proglasio je pobedu.

Kad je reč o izborima za predsednika Republike Srpske, Milorad Dodik i Ognjen Tadić još vode tesnu trku, a obe strane tvrde da je njihov kandidat pobedio. Isto je i sa kandidatima za srpskog člana Predsedništva BiH - Željkm Cvijanović i Mladenom Ivanićem.

Opšta ocena je da će o rezultatima tih izbora odlučivati pomoću "foto-finiša". Izborni štabovi svih stranaka i analitičari koji su pratili izbore kažu da je tolika neizvesnost iznenađujuća i podsećaju da se na prethodnim izborima 2010. još pre ponoći znao ko je pobedio.

Iz Centralne izborne komisije BiH (CIK) saopšteno je da će preliminarni rezultati za sve nivoe vlasti biti poznati danas, 13. oktobra, i da će biti saopšteni na konferenciji za novinare. Još je rano za pobednike, saopštila je CIK u ponoć.

Ukupno 3.278.908 birača, koliko se nalazi na Centralnom biračkom spisku, biralo je ko će u naredne četiri godine voditi BiH. Građani Bosne i Hercegovine birali su članove Predsedništva BiH, poslanike u Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH, poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, predsednika i potpredsednike RS, kao i poslanike u deset kantonalnih skupština u Federaciji BiH.

Na izborima je učestvovalo 98 političkih subjekata - 50 političkih stranaka, 24 koalicije i 24 nezavisna kandidata. Na opšim izborima bira se 518 nosilaca mandata.

Uživo izbornu noč možete pratiti ovde:

Ognjen Tadić: Pobednika treba da proglasi Izborna komisija (Foto: Printscreen RTRS)
Ognjen Tadić: Pobednika treba da proglasi Izborna komisija (Foto: Printscreen RTRS)

02.10 - Kandidat Saveza za promene za Predsednika Republike Srpske Ognjen Tadić prvi put se obratio javnosti tokom cele večeri i zahvalio svima koji su odlučili da u izbornom procesu podrže promene u Republici Srpskoj. "Izgleda da će oni koji su ostali kod kuća odlučiti o tome ko će voditi vlast u Republici Srpskoj", rekao je Tadić dodajući da je zadovoljan kampanjom koja se zasnivala na političkoj aktivnosti. "Konačnog pobednika u ovom izbornom procesu odlučiće samo Izborna komisija", kazao je Tadić i izneo podatke Saveza za promene, prema kojima na osnovu prebrojanih 70,87 odsto od 683.222 glasa on vodi sa 242.716 glasova, to jest osvojio je 50,13 odsto. Milorad Dodik osvojio je 241.493 glasa ili 49,7 odsto glasova, što je zaista tesna trka, kazao je Tadić i pozvao se političke činioce da se suzdrže od preranih proglašavanja i da puste Izbornu komisiju da uradi svoj posao.

Mladen Ivanić: Vodim sa više od 4.000 glasova (Foto: Printscreen BN)
Mladen Ivanić: Vodim sa više od 4.000 glasova (Foto: Printscreen BN)

01.56 - "Za mene je glasalo 270.276 birača, a za Željku Cvijanović 265.580, što znači da imam šansu za pobedu", rekao je Mladen Ivanić novinarima. On je kazao da je ostalo manje od 10 posto neprebrojanih glasova i da će teško biti gospođi Cvijanović da dostigne razliku od 4.696 glasova, ali da on neće proglašavati pobedu pre vremena.

01.52 - "Željka Cvijanović je pobedila na izborima za srpskog člana Predsedništva BiH. Za pola sata znaćemo i za predsednika", izjavio je kandidat za prvog čoveka Republike Srpske Milorad Dodik dodajući da sa 12.500 glasova vodi ispred svog rivala Ognjena Tadića. On nije saopštio ni broj glasova koji je ona dobila niti procenat obrađenih listića na osnovu kog tvrdi da je pobedila.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

01.40 - Na osnovu prebrojanih 64,50 odsto glasova, Stranka pravedne politike objavila je da u trci za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik vodi sa 48,90 odsto glasova, dok je Ognjen Tadić osvojio 46,10 odsto.

Mladen Ivanić: Vodim za oko 3.000 glasova ispred Željke Cvijanović i optimista sam (Foto: Reuters)
Mladen Ivanić: Vodim za oko 3.000 glasova ispred Željke Cvijanović i optimista sam (Foto: Reuters)

01.05 - Mladen Ivanić, kandidat Saveza za promene za srpskog člana Presedništva BiH, tvrdi da je do sada osvojio 243.947 glasova, a Željka Cvijanović 240.960, da će se do samog kraja voditi tesna trka, ali da je on optimista.

"Mislim da ovo daje dosta osnova za optimizam, da je Savez za promene dobiti srpskog člana predsedništva. Ne mogu to sa sigurnošću da tvrdim. Razlika jeste mala, ali pošto tek treba da se prebroje rezultati u nekoliko gradova gde ja dobro stojim, mislim da mogu da budem optimista", rekao je Mladen Ivanić dodajući da se njegov izborni štab ne odjavljuje, nego ostaje da radi da bi sprečio malverzacije.

01.00 - "Sa sigurnošću možemo da tvrdimo da je Željka pobedila na izborima za srpskog člana Predsedništva. Razlika je u ovom trenutku oko 5.000 glasova", izjavio je Nikola Špirić ispred SNSD. Prema njegovim rečima, od 430.000 prebrojanih glasova za predsednika Republike Srpske, Milorad Dodik osvojio je 220.000 glasoa, a Ognjen Tadić 208.000 glasova.

"Mi ostajemo da radimo, a one koji su se odjavili, potražite kod kuće", rekao je Špirić.

00:45 - Predsednik Hrvatske demokratske zajednice Dragan Čović proglasio je izbornu pobedu u sedištu ove stranke. U prvom obraćanju večeras, Čović je kazao da je izlaznost na nivou njihovih očekivanja.“Što se tiče HDZ i HNS, čovek ne može da ne bude zadovoljan. Na svim oštinama i kantonima gde žive Hrvati, naš rezultat se kreće između 60 i 90 posto”, kazao je Čović.

00.30 - Naši rezultati poklapaju se s onima koje je dao CIK, rečeno je na konferenciji za štampu. u SNSD. Na 66 odsto obrađenih biračkih mesta, Željka Cvijanović vodi za hiljadu glasova razlike. Za Predstavnički dom Parlamenta obrađeno je oko 24 odsto glasova i prema njima SNSD vodi u izbornim jedinicama 1 i 3. Kad je reč o predsedniku Republike Srpske, posle obrađenih 53 odsto glasova vodi Milorad Dodik sa oko 52 odsto, a njegov rival Ognjen Tadić iosvojio je oko 48 odsto glasova.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

00.04 - Na konferenciji za novinare CIK Bosne i Hercegovine u Sarajevu rečeno je da je od 3.227.543 birača glasano 1.747 244, to jest 54,14 posto.

U FBiH glasalo je 52,73 odsto, a u Republici Srpskoj 56,94 odsto. U poređenju s podacima od pre četiri godine u isto vreme, izlaznost je manja na današnjim izborima kad je u pitanju procenat, ali nominalno veći.

Što se tiče izbora za srpskog člana u Predsedništvu BiH, na osnovu 52,03 odsto obrađenih biračkih mesta Željka Cvijanović ima 154.656 glasova, Mladen Ivanić 153.446, Goran Zmijanjac 9.853 glasa.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

Posle obrade 76,5 odsto glasova za bošnjačkog člana Predsedništva BiH najviše glasova osvojio je Bakir Izetbegović.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

U trci za hrvatskog člana Predsedništva najviše glasova je osvojio Dragan Čović iz HDZ-a i to 88.994 glasa.

Uz kometar da je još rano za pobednike, CIK BiH se "odjavila" za noćas i najavila da će danas, u ponedeljak 13. oktobra, u 14.00 saopštiti rezultate za ostale nivoe vlasti.

ATV: Bakir Izetbegović je novi/stari član Predsedništva BIH (Foto: Reuters)
ATV: Bakir Izetbegović je novi/stari član Predsedništva BIH (Foto: Reuters)

23:55 - Posle prvih nezvaničnih rezultata Opštih izbora u Bosni i Hercegovini, pristalice i simpatizeri Stranke demokratske akcije slave pobedu u Sarajevu, javlja ATV. Po dosadašnjim rezultatima i nešto više od 54 posto prebrojanih glasova, Bakir Izetbegović je novi/stari član Predsedništva BiH. On ima više od 40.000 glasova od drugoplasiranog Fahrudina Radončića. Kako je rekao potpredsednik Stranke demokratske akcije Asim Sarajlić, SDA vodi i na svim nivoima vlasti u BiH. On je dodao da će Ramiz Salkić najverovatnije biti potpredsednik RS i da očekuju da budu deo vlasti u Republici Srpskoj.

23:40 - Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović pobedila je na danas održanim izborima na području opštine Višegrad sa osvojenih 3.616 glasova, saopšteno je Srni iz Opštinske izborne komisije. Kandidat Saveza za promene Mladen Ivanić osvojio je 2.762 glasa.

23:37 - Potpredsjednik Socijalističke partije Živko Marjanac smatra da kandidat Koalicije SNSD-DNS-SP za člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović može da proglasi pobedu. Marjanac je rekao da nove informacije o rezultatima iz Broda, Dervente, Modriče i Šamca pokazuju da su Cvijanovićeva i njen protivkandidat iz Saveza za promene Mladen Ivanić približnog broja glasova, ali da u ukupnom do sada prebrojanom materijalu Cvijanovićeva vodi.On je dodao da i podaci o rezultatima za predsednika Republike pokazuju da kandidat Koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik vodi.

23:32 - “Demokratska fronta – Željko Komšić je postigla istorijski uspjeh”, rekao je u obraćanju medijima Emir Suljagić, kandidat za bošnjačkog člana Predsedništva BiH. On je naglasio da nijedna stranka posle Dejtonskog mirovnog sporazuma u BiH posle godinu i po nije postigla ono što je uspela Demokratska fronta. “Kako stvari trenutno stoje, mi smo najveća stranka iz Federacije za Parlament BiH, bićemo prva ili druga stranka za Parlament Federacije BiH i još nemamo informacije za kantonalne skupštine”, rekao je Suljagić. Dodao je da su ponosni na uspeh koalicije "Domovina", koja je dobila oko 80 posto povratničkih glasova.

23:30 - U SNSD u Trebinju se uveliko slavi. Prema njihovim rečima, njihov kandidat Željka Cvijanović ima nedostižnu prednost od 1 800 glasova u odnosu na Mladena Ivanića, javlja ATV.

23.25 - U Izbornom štabu SNSD u Banjaluci najavili su da će u 23.30 objaviti pobedu koalicije ove stranke sa DNS i SP, javlja reporter ATV-a. Pristižu članovi porodice i prijatelji kandidata te stranke. Očekuje se da u štab stignu i muzičari koje je naručio predsednik stranke, Milorad Dodik.

23:17 - U SNSD u Trebinju se uveliko slavi. Prema njihovim rečima, njihov kandidat Željka Cvijanović ima nedostižnu prednost od 1 800 glasova u odnosu na Mladena Ivanića, javlja ATV.

Goran Zmijanjac (Foto: Printscreen RTRS)
Goran Zmijanjac (Foto: Printscreen RTRS)

23.10 - Kandidat SPP Goran Zmijanjac izjavio je da prema informacijama koje ima njegova stranka, na osnovu 27,8 obrađenih glasačkih lističa na izborima za predsednika RS Milorad Dodik vodi sa 49 odsto glasova ispred Ognjena Tadića, koji je osvojio 45,8 odsto glasova.

23:06 - Ramiz Salkić, kandidat koalicije “Domovina” i SDA za predsednika/potpredsednika RS, rekao je kako kako će on biti novi potpredsednik RS iz reda bošnjačkog naroda, prenosi ATV.

"Vodim u rasponu od 60 do 80 odsto, u zavisnosti od mesta do mjesta, u odnosu na druge kandidate iz reda bošnjačkog naroda”, rekao je Salkić.

23.05 - DNS: Na osnovu 37.000 prebrojanih glasačkih listića Milorad Dodik osvojio je 19.033 glasova u trci za predsednika RS, a Ognjen Tadić 17.907 glasova.

23.03 - Prema informacijama Izbornog štaba NDP, od prebrojanih oko 31.000 glasova u Banjaluci kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović osvojila je 16.316, rekao je lider NDP Dragan Čavić. Čavić je na konferenciji za novinare u Izbornom štabu stranke rekao da Ivanić ima 14.600 glasova, što je oko pet odsto manje glasova od Cvijanovićeve. Prema njegovim rečima, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika Republike Srpske Milorad Dodik ima prednost u Banjaluci u odnosu na kandidata Saveza za promene Ognjena Tadića. On je naveo da je Dodik u Banjaluci osvojio 5.150, a Tadić 4.800 glasova. Čavić je rekao da su rezultati izbora neizvesni do posljednjeg momenta, da će to biti “tesan rezultat i odlučiće foto-finiš”.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

23:00 - Prema prvim preliminarnim podacima Opštinske izborne komisije, kandidat Koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović na području opštine Kozarska Dubica osvojila je 6.016 glasova, a kandidat Saveza za promene Mladen Ivanić 5.385, javlja ATV. Kandidat stranke pravedne politike Goran Zmijanjac, prema preliminarnim podacima OIK Kozarska Dubica, dobio je 351 glas birača.

22:50 - Kandidat koalicije SNSD-DNS-SP za srpskog člana Predsedništva BiH Željka Cvijanović pobedila je na danas održanim izborima na području opštine Kalinovik sa osvojenih 809 glasova, saopšteno je Srni iz Opštinske izborne komisije, prenosi ATV. Kandidat Saveza za promene Mladen Ivanić osvojio je 568 glasova, a kandidat Stranke pravedne politike Goran Zmijanjac 20. Nevažeća su bila 54 glasa.

22:48 - Najviše glasova za srpskog člana Predsedništva BiH na području grada Trebinja – 8.997 dobila je Željka Cvijanović, kandidat Koalicije SNSD-DNS-SP, rečeno je u Gradskoj izbornoj komisiji. Kandidat Saveza za promene Mladen Ivanić osvojio je 7.090 glasova, a kandidat Stranke pravedne politike Goran Zmijanjac 378. Za opšte izbore u Trebinju registrovano je 29.730 birača.

Nikola Špirić: Željka Cvijanović vodi za 5 odsto ispred Mladena Ivanića (Foto: Printscreen RTRS)
Nikola Špirić: Željka Cvijanović vodi za 5 odsto ispred Mladena Ivanića (Foto: Printscreen RTRS)

22.44 - Na osnovu 53 odsto prebrojanih glasova, Željka Cvijanović vodi za 5 odsto ispred Mladena Ivanića u trci za člana Presedništva BiH, izjavio je Nikoka Špirić ispred SNSD.

22:33 - Član Predsedništva SDP BiH Lidija Korać rekla je večeras da je sasvim jasno da je kandidat ove stranke za bošnjačkog člana Predsedništva BiH Bakir Hadžiomerović izgubio izbore i da se trka vodi između kandidata SDA Bakira Izetbegović i SBB Fahrudina Radončića, javlja ATV. Ona je novinarima izjavila da kandidat HDZ 1990 za hrvatskog člana Predsedništva BiH Martin Raguž vodi u pojedinim opštinama, među kojima su pojedine sarajevske opštine. Prema njenim rečima, još je rano govoriti o rezultatima izbora za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine BiH i Parlament Federacije BiH.

22.30 - U izbornom štabu SNSD u Banjaluci sve oči su uprte u rezultate koje pristižu. Tvrde da Željka Cvijanović ima prednostu na nad Mladenom Ivanićem, kao i da predsednički kandidat Milorad Dodik ima 4 500 glasova prednosti u odnosu na Ognjena Tadića. Iz štaba SNSD u Bijeljini stižu podaci da Mladen Ivanić ima prednost u odnosu na Željku Cvijanović dok još ne raspolažu sa podacima, odnosno brojem glasova za predsednika Republike Srpske.

22:20 - U izbornom štabu DNS u Prijedoru imaju nezvanične podatke. Na osnovu 75 668 prebrojanih glasova za člana Predsedništva u prednosti je Željka Cvijanović, dok u trci za predsednika RS blagu prednost ima Ognjen Tadić, javlja ATV.

Milorad Dodik glasa (Foto: Anadolija)
Milorad Dodik glasa (Foto: Anadolija)

22.10 U Mrkonjić Gradu je završeno brojanje - oko 5.600 glasova za Cvijanovićevu, a oko 3.500 za Mladena Ivanića. U Bileći 3.700 za Cvijanovićevu, a 3.000 za Mladena Ivanića. Trenutno u Banjaluci, na 10.000 prebrojanih glasova, 5.500 ima Željka Cvijanović, a 4.100 Mladen Ivanić", rekao je Nebojša Radmanović novinarima u Izbornom štabu SNSD u Banjaluci. On je dodao da je već prema ovim pokazateljima jasan trend kretanja, te da SNSD očekuje pobedu. Prema njegovim riječima, za predsednika Srpske sporije dolaze rezultati, te je u ovom momentu na 9,90 odsto biračkih mesta 59,3 odsto za Milorada Dodika, a 46,1 za Ognjena Tadića.

"Izlaznost je bila dobra i očekivana. Razne priče koje smo mogli da čujemo od raznih analitičara i međunarodnih predstavnika o velikoj izlaznosti sada je CIK demantovao", rekao je Radmanović.On je naglasio da podaci sa glasačkih mjesta dolaze svaki čas.

Foto: Printscreen RTRS
Foto: Printscreen RTRS

22.08 - Centralna izborna komisija BiH objavila je da je izlaznost na opštim izborima do 19 časova - 50,10 odsto. U Republici Srpskoj svoje biračko pravo iskoristilo je 53,15 odsto (642.861 od 1.209.505 birača), a u Federaciji BiH 48,27 odsto građana (974.099 od 2.018.038 glasača). Dokument Centralne izborne komisije "Odziv birača na biračkim mestima za izbore 2014. do 19:00 sati" možete da pogledate ovde

Foto: Reuters
Foto: Reuters

22.05 - U sedištu Stranke demokratske akcije se prate rezultati izbora u svim kantonima, javlja ATV. Prema javljanjima posmatrača, SDA za člana Predsedništva Bosne i Hercegovine, u Kantonu Sarajevo vodi Bakir Izetbegović. Izetbegović je u prednosti i u većini drugih kantona. SDA objavljuje nezvanične rezultate glasanja za bošnjačkog člana Predsedništva BiH. Na drugom mestu je predsednik SBB BiH Fahrudin Radončić sa više od 30 hiljada, do sada prebrojanih glasova.

22.04 - U Trebinju slave pobedu Željke Cvijanović, javlja ATV.

22.03 - Lider Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić izjavio je da prema početnim trendovima sa biračkih mesta iz više opština RS vode kandidati opozicionog Saveza za promene za srpskog člana Predsedništva BiH i predsednika RS Mladen Ivanić i Ognjen Tadić. Čavić je naveo da je ta ocena doneta na osnovu podataka članova NDP-a sa iz biračkih odbora i izbornih štabova ove stranke širom RS.

22.00 - SNSD je upravo saopštio da je na osnovu 9,9 odsto dosad prebrojanih glasačkih listića na izborima za predsednika Republike Srpske aktuelni predsednik Milorad Dodik osvojio 54,8 odsto glasova, a Ognjen Tadić 46,1 odsto. Na osnovu 37 odsto prebrojanih listića za Predsedništvo BiH, Željka Cvijanović osvojila je 53,3 odsto glasova, a Mladen Ivanić 47,6 odsto.

21.55 - Potpredsednik Socijalističke partije Republike Srpske Živko Marjanac kazao je da kandidati koalicije SNSD-DNS-SP za predsednika RS Milorad Dodik i za člana predsedničštva BiH Željka Cvijanović vode u Trebinju, Doboju, Tesliću, Banjaluci i Mrkonjić Gradu.

21.50 - Željka Cvijanović ima prednost što se tiče člana predsedništva BiH, a kad je reč o izboru predsednika Republike Srpske - Milorad Dodik vodi i iočekuje se da će i ovog puta potvrditi svoju dominaciju, saopštila je Socijalistička partija Republike Srpske na osnovu dosad prebrojanih glasova. Socijalisti očekuju da za sat, sat i po bude poznati rezultati glasanja za predsednika RS i člana Predsedništva BiH, a što se tiče Parlamentarne skupštine BiH, tek za tri sata se očekuju rezultati.

Džonatan Mur (Foto: Reuters)
Džonatan Mur (Foto: Reuters)

21.13 - Šef Misije OEBS-a u BiH DŽonatan Mur izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je izborni proces u BiH protekao bez većih bezbednosnih problema, javlja RTRS. Mur je večeras posjetio Operativno-komunikacijski centar 112 Ministarstva bezbednosti BiH u Sarajevu, u kojem su smešteni Odbor i Operativni štab za bezbednost opštih izbora u BiH.

21.06- Centralna izborna komisija BiH je objavila da je izlaznost na opštim izborima do 19 časova 50,10 odsto, javlja RTRS. U Srpskoj je svoje biračko pravo iskoristilo 53,15 odsto, a u Federaciji BiH 48,27 odsto građana. U Republici Srpskoj je biračko pravo je iskoristilo 642.861 od 1.209.505 birača. U FBiH je glasalo 1.209.505 od 2.018.038 glasača. Dokument CIK BiH "Odziv birača na biračkim mjestima za izbore 2014 do 19:00 sati" možete pogledati ovde

20.46 - Potpredsednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Igor Radojičić izjavio je večeras da su konačni izborni rezultati oni koje saopšti Centralna izborna komisija BiH. Radojičić je na prvoj konferenciji u Izbornom štabu SNSD-a rekao da ta stranka "želi i poštuje slobodnu volju gradana RS i BiH", i pozvao sve druge političke i nepolitičke subjekte da se izborni proces dovede do kraja. Prema njegovim rečima, SNSD je tokom kampanje bio izložen uništavanju propagandnog materijala, pretnjama i uvredama. U BiH su danas održani opšti izbori.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

20.05 - Centralna izborna komisija BiH još nije saopštila podatke o tome koliko je glasača izašlo na današnje opšte izbore u toj zemlji, ali prema podacima različitih izbornih štabova izlaznost birača na teritoriji Republike Srpske je oko osam odsto veća nego na izborima 2010. i iznosi oko 58 procenata. U najvećem gradu RS, Banjaluci, na birališta je izašlo oko 60 posto registrovanih birača.

19.55 - Glavni izborni štab Srpske demokratske strabke (SDS) saopštio je večeras da je uputio prigovore Centralnoj izbornoj komisiji BiH i prijavio MUP-u RS i nadležnom tužilaštvu dva slučaja težeg narušavanja izbornog procesa koji podležu krivičnom zakonodavstvu. Prijave se odnose na slučajeve nestanka 400 glasačkih listića u Derventi, 131 glasački listića u Šamcu i 30 glasačkih listića na više biračkih mesta u Zvorniku, što ukazuje na sumnju da se pokušava napraviti izborna krađa, dodaje se u saopštenju. Navodi se da je takav slučaj zabeležen Tesliću, gde je jedan član biračkog odbora biračima dostavio višak glasačkih listića "s namerom da se, po priznanju vinovnika, naplati glas". Protiv osoba koje su učestvovale u ovome, naveo je SDS, biće podneta i krivična prijava, jer je to po Krivičnom zakonu RS okvalifikovano kao delo podmićivanja, za šta je predviđena kazna zatvora do tri godine. Podneta je i prijava protiv 21 osobe iz Banjaluke, koje su pod dejstvom alkohola onemogućavale glasače da pristupe glasanju na jednom biračkom u ovom gradu.

18.19 - Prema podacima Centralne izborne komisije (CIK), na opštim izborima u BiH do 15 sati ukupno je glasalo 1.181.278 birača, što je procentualno 36,6 odsto, odnosno 1,5 odsto više nego na izborima 2010. godine.

Željka Cvijanović, foto Anadolija
Željka Cvijanović, foto Anadolija

U Federaciji BiH je ukupno glasalo 692.326 birača, odnosno 34,31 odsto, a u Republici Srpskoj 488.952 birača ili 40,43 odsto, gde je čak pet odsto veći odziv nego na prethodnim izborima u isto vreme.

18.10 - Glasao i Milorad Dodik i izjavio da očekuje pobedu SNSD

14.05 Dva stranačka posmatrača potukla su se danas na biralištu u Sanskom Mostu Intervenisala je i policija. Predsednik Opštnske izborne komisije u Sanskom Mostu Haris Karat rekao je dvojici posmatrača posle incidenta da im je zabranjeno da dalje nadgledaju izborni proces.

14.00 - Otpravnik poslova Ambasade SAD u BiH Nikolas Hil rekao je danas u Istočnom Sarajevu da je odziv birača na opštim izborima u BiH veoma dobar. Hil je neveo da je posetio i biračko mesto u sarajevskoj opštini Stari Grad, te najavio da će posetiti još mnoga birališta. "Ambasada SAD organizovala je više od 20 timova koji idu na biračka mjesta u oba entiteta i Brčko distriktu i prate današnji proces glasanja", rekao je Hil.

13.00 - Na području Banjaluke do 11 časova glasalo je 32.089 ili 17,5 odsto birača, rekla je član Gradske izborne komisije /GIK/ Nada Batinar. "Ovaj podatak stigao je od 165 biračkih odbora koji opslužuju redovno biračko telo. Tu je od 183.389 glasača do 11 časova na izbore izašlo 32.089 ili 17,5 odsto", rekla je Batinareva.

12. 38 Na opštim izborima u BiH do 11 časova glasalo je 14,22 odsto birača, a u Republici Srpskoj na izbore je izašlo 16, 26 odsto, saopštio je predsednik Centralne izborne komisije BiH, Stjepan Mikić na konferenciji za medije u Sarajevu. U Republici Srpskoj ove godine se beleži porast izlaznosti u odnosu na izbore održane 2010. godine kada je do 11 časova glasalo 12, 13 odsto birača.

12:16 Na području opštine Laktaši do 11 časova glasalo je 6.058 birača, što je 19,25 odsto ukupno registrovanih birača, potvrdila je predsednik Opštinske izborne komisije Milka Đaković.Ona je istakla da glasanje na svih 49 biračkih mesta protiče bez problema.

08:48 Osam biračkih mesta od ukupno 266 na području Banjaluke jutros nije bilo otvoreno na vreme u 7 časova, izjavio je predsednik Gradske izborne komisije /GIK/ Banjaluka Aleksandar Radeta.”Problemi su uglavnom bili prilikom prebrojavanja glasačkih listića, tako da su na biračkom mjestu 088 tri puta brojali glasačke listiće i otvorili biračko mesto u 7.53 časova”, rekao je Radeta. On kaže da su kašnjenja trajala od 10, 15, 20, 30 minuta i na jednom biračkom mestu 53 minuta.”Zbog dodatnog prebrojavanja biračkih listića, biračko mesto Jošik otvoreno je u 7.20 časova, pa će glasanje večeras biti produženo za 20 minuta”, rekao je Krnjaić.

08:37 Predsednik Opštinske izborne komisije /OIK/ u Srebrenici Nermin Alivuković izjavio je da su sva biračka mesta u ovoj opštini otvorena, ali da je šest birališta otvoreno sa 10 do 15 minuta zakašnjenja.”Ta birališta će večeras biti kasnije zatvorena, odnosno biće otvorena nakon 19 časova onoliko minuta za koliko su jutros kasnije otvorena i birači neće biti oštećeni”, pojasnio je Alivuković, ističući da je do zakašnjenja u otvaranju tih biračkih mesta došlo zbog prebrojavanja glasačkih listića.

07.00 -Građanin svoje biračko pravo može ostvariti samo sa ličnom kartom - važećom, vozačkom dozvolom - koja mora biti važeća i putnom ispravom koja je takođe važeća , kaže Biljana Danilović Gvozderac , stručni saradnik za poslove prebivališta, boravišta, JMB i lične karte. Ako vam je lična karta istekla, a posedujete važeću vozačku dozvolu ili biometrijski pasoš, možete da glasate. Dovoljan je jedan važeći dokument. Sa potvrdom o podnošenju zahteva za idavanje ličnog dokumenta, nećete moći ostvariti svoje biračko pravo. Lica koja su u prethodnom periodu u poplavama i klizištima ostala bez svih dokumenata, mogli su nova izvaditi bez naknade,uz podnošenje zahteva za izdavanje do 11. septembra na lokacijama za izdavanje ovih dokumenata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track