KAMERON UPOZORIO ŠKOTE: Nezavisnost je skok u nepoznato
Foto: Reuters

Referendum sve bliže

KAMERON UPOZORIO ŠKOTE: Nezavisnost je skok u nepoznato

Planeta -
Mi očajnički želimo da ostanete, ako se UK podeli, ostaće zauvek podeljeno, poručio britanski premijer

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron upozorio je danas Škote da bi nezavisnost bila "skok u nepoznato".

Osam dana uoči referenduma o odvajanju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, Kameron, zamenik premijera i lider liberaldemokrata Nik Kleg i vođa opozicije Ed Miliband iznenada su odlučili da posete Škotsku u pokušaju da ubede birače da glasaju za ostanak u zajednici. Ta poseta odražava, smatra AFP, zabrinutost u taboru unionista posle najnovije ankete, koja je pokazala da je ishod referenduma krajnje neizvestan.

Na zgradi britanske vlade u Dauning stritu juče je bila okačena škotska plavo-bela zastava, a Miliband je pozvao sve javne objekte širom zemlje da okače zastavu kraljevske porodice kao poziv Škotima da ostanu u uniji.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je dragocena i posebna zemlja", naveo je Kameron u autorskom tekstu u Dejli mejlu.

"Stoga, neka svima u Škotskoj bude jasno: mi očajnički želimo da ostanete; ne želimo da se naša porodica naroda podeli... Ukoliko se UK podeli, ostaće zauvek podeljeno. Vaš izbor je, dakle, jasan: skok u nepoznato ako zaokružite 'da', ili blistava budućnost za Škotsku ako izaberete 'ne'", poručio je Kameron Škotima.

Dejvid Kameron, Nik Kleg i Ed Miliband juče su u Škotskoj lobirali za ostanak u zajedničkoj državi, Foto Beta
Dejvid Kameron, Nik Kleg i Ed Miliband juče su u Škotskoj lobirali za ostanak u zajedničkoj državi, Foto Beta

London do pre samo nekoliko sedmica nije bio zabrinut zbog referenduma 18. septembra pošto su ankete redovno pokazivale da je ubedljiva većina birača za ostanak u Kraljevstvu. Situacija se, međutim, iznenada promenila proteklog vikenda, kada je tabor za nezavisnost prvi put stekao prednost, a anketa objavljena dva dana kasnije pokazala je da su dve strane izjednačene.

Tri najveće britanske stranke smesta su najavile plan za transfer dodatnih nadležnosti škotskoj vladi, prvenstveno u oblasti prihoda od poreza.

Škotski premijer Aleks Salmond, lider Škotske nacionalističke partije, odbacio je tu inicijativu Londona i poručio da Kameronova, Milibandova i Klegova poseta Škotskoj neće pomoći unionistima, već da samo odražava njihovu paniku.

Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine, a prethodno se dugo nalazila u personalnoj uniji sa Engleskom.Referendum u Škotskoj prvo je izjašnjavanje te vrste unutar Evropske unije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja