KATALONIJA NE ODUSTAJE: Parlament ovlastio predsednika da raspiše referendum
Foto: Ap

Na redu je Španija

KATALONIJA NE ODUSTAJE: Parlament ovlastio predsednika da raspiše referendum

Planeta -
Ono što se desilo u Škotskoj za nas nije prepreka, jer mi u Kataloniji ne tražimo ništa više od onoga što je omogućeno građanima Škotske - da nam se omogući izjašnjavanje na referendumu, rekao je Mas

BARSELONA - Samo jedan dan nakon što su građani Škotske na referendumu glasali protiv izdvajanja iz Ujedinjenog kraljevstva, Parlament Katalonije usvojio je zakon kojim je predsednik regionalne vlade Artur Mas ovlašćen da raspiše referendum o samostalnosti.

Zakon je usvojen velikom većinom glasova, 106 "za" i 28 "protiv", a Mas posle glasanja nije rekao kada će ga potpisati, ali je odranije poznato da bi referendum trebalo da se održi 9. novembra.

Ono što se desilo u Škotskoj za nas nije prepreka, jer mi u Kataloniji ne tražimo ništa više od onoga što je omogućeno građanima Škotske - da nam se omogući izjašnjavanje na referendumu, rekao je Mas.

Na odluku katalonskog parlamenta odmah je reagovao premijer Španije Marijano Rahoj, koji je izjavio da neće dozvoliti održavanje referenduma, jer je on u isključivoj nadležnosti Vlade Španije.

Za razliku od referenduma u Škotskoj, katalonski ne bi automatski rezultirao secesijom, jer se građanima postavlja pitanje da li bi podržali izdvajanje iz Španije. Ukoliko bi odgovor većine bio pozitivan, Mas bi dobio mandat da sa španskom vladom pregovara o nezavisnosti regiona.

Problem za Katalonce je što, prema ustavu, o secesiji jednog dela države mogu da odluče samo svi građani Španije na referendumu, zbog čega će Ustavni sud sigurno izjašnjavanje u Kataloniji proglasiti nevažećim.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track