KAZAKOVA: Rusija traži istragu o masovnoj grobnici kod Donjecka
Foto: Reuters

Zahtev Evropi

KAZAKOVA: Rusija traži istragu o masovnoj grobnici kod Donjecka

Planeta -
Parlamentarna skupština Saveta Evrope ne sme da ostane ravnodušna prema žrtvama neonacističkih zločina, rekla ruska poslanica u PS SE

STRAZBUR - Međunarodna zajednica trebalo bi da sprovede nepristrasnu istragu o neonacističkim zločinima i zaštiti njihove žrtve i ne sme da ostane ravnodušna prema nedavno otkrivenoj masovnoj grobnici kod Donjecka, rekla je danas ruska poslanica Olga Kazakova na sednici Parlamentarne skupštine Saveta Evrope (PS SE).

"Od suštinskog značaja je obezbeđivanje zaštite žrtava neonacista kao i sprovođenje nepristrasne, a ako bude potrebno i međunarodne, istrage zločina koji imaju karakter neonacizma", rekla je Kazakova, prenosi Itar-Tass. PS SE, najstarija međunarodna parlamentarna skupština, ne može da ostane ravnodušna prema nedavno otkrivenoj masovoj grobnici u ukrajisnkom Donjeckom regionu, istakla je ruska poslanica.

Prvu masovnu grobnicu otkrile su milicije samoodbrane 23. septembra na području rudnika Komunar, 35 kilometara severoistočno od Donjecka. Forenzičari su zaključili da su ljudi upucani u glavu iz neposredne blizine.To područje ranije je kontrolisala ukrajinska vojska.

U jednoj od iskopanih grobnica bilo je 40 civilnih žrtava, dok su u drugim dvema pronađena tela zarobljenih pripadnika milicija i ukrajinskih vojnika, rekao je prošle sedmice premijer samoproglašene Donjecke Narodne Republike Aleksandar Zaharčenko.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije veruje da je reč o ratnom zločinu i insistira na sveobuhvatnoj međunarodnoj istrazi, podsetila je ruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track