KIJEV PRIZNAO: Ruski konvoj za istočnu Ukrajinu jeste humanitarni
Foto: Reuters

Ipak je pomoć

KIJEV PRIZNAO: Ruski konvoj za istočnu Ukrajinu jeste humanitarni

Planeta -
Sadržaj konvoja pregladali i garantovali nadležni iz MKCK; U artiljerijskim napadima na Donjeck pet mrtvih

KIJEV - Ukrajina je zvanično priznala sadržaj ruskog konvoja namenjenog građanima istočne Ukrajine kao humanitarnu pomoć, saopšteno je na vebsajtu ukrajinske vlade.

"U skladu sa Članovima 4 i 5 ukrajinskog zakona o humanitarnoj pomoći i imajući u vidu inicijativu predsednika Petra Porošenka o prihvatanju humanitarne pomoći u okvirima međunarodne humanitarne misije pod nadzorom Međunarodnog komiteta Crvenog krsta (MKCK), prihvatamo pošiljku kao humanitarnu pomoć", navodi se u saopštenju, a prenela je agencija RIA Novosti.

Ukaz kojim se sadržaj ruskog konvoja priznaje kao humanitarna pomoć je potpisala ukrajinska ministarka za socijalna pitanja Ljudmila Denisova. Tom Ministarstvu je prethodno dostavljena lista artikala koji se nalaze u 280 ruskih kamiona, a koje je potpisao šef regionalne delegacije MKCK Paskal Kutat. U tom dokumentu se navodi da konvoj sadrži 12 vrsta artikala ukupne težine 1.856 tona, što u potpunosti odgovara težini koju je prijavila zvanična Moskva.

"Primalac humanitarne pomoći je misija Crvenog krsta u Ukrajini. Pomoć će u Ukrajinu transportovati predstavnici te organizacije i distribuirati preko kontrolne tačke u Donjecku", navodi se na sajtu ukrajinske vlade.

Rusija je građanima istočne Ukrajine poslala 2.000 tona humanitarne pomoći u konvoju od 280 kamiona, koji na rusko-ukrajinskoj granici čekaju svu potrebnu dokumentaciju.U toj pomoći su 400 tona žita, 100 tona šećera, 62 tone hrane za bebe, 54 tone medikamenata, 12.000 vreća za spavanje i 69 pokretnih električnih generatora

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track