KIJEV: Rusija na Krimu nagomilala oko 4.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom
Foto: AP

Rusija pregrupiše vojsku

KIJEV: Rusija na Krimu nagomilala oko 4.000 vojnika uz granicu s Ukrajinom

Planeta -
Moskva jeste najavila raspoređivanje kompletne i samodovoljne vojne grupacije u krimskom pravcu, podsećaju agencije

KIJEV - Ukrajinska vlada je danas saopštila da je Rusija nagomilala oko 4.000 vojnika stacioniranih na Krimu, na granicu sa Ukrajinom.

"Prema informacijama kojima raspolažemo, gotovo sve vojne jedinice Ruske Frederacije stacionirane na severu okupiranog Krima... prebačene su na administrativnu granicu sa Ukrajinom, kao i oprema i municija", izjavio je portparol ukrajinskog Nacionlanog saveta za bezbednost i odbvranu Andrij Lisenko.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je u utorak da su zaoštravanje situacije u Ukrajini i pojačano strano vojno prisustvo u blizini ruske granice, modifikovali aktivnost komande Južnog vojnog okruga, a jedan od prioriteta za komandu je postalo raspoređivanje "kompletne i samodovoljne vojne grupacije u krimskom pravcu".

"Umnogome to je povezano sa širenjem teritorije Okruga posle stupanja Krima u sastav Rusije. Pored toga, veoma se zaoštrila situacija u Ukrajini i povećano je strano vojno prisustvo u neposrednoj blizini naše granice. Takvo stanje stvari unelo je određene korekcije u svakodnevne aktivnosti komande Okruga", rekao je Šojgu.

Interfaks podseća da je u julu ove godine već bilo vesti o postepenom jačanju vojnog prisustva Rusije na Krimu, kada je planirano povećanje brojnosti obalskih i mornaričkih jedinica Crnomorske flote Rusije. Krajem proleća izvedene su obimne vežbe Južnog i Zapadnog vojnog okruga, nedaleko od rusko-ukrajinske granica, kada je Šojgu njihovo održavanje direktno povezao sa krizom na istoku Ukrajine, podseća ta ruska agencija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track