KIJEV SE VRATIO MOSKVI: U Briselu potpisan gasni sporazum između Ukrajine, EK i Rusije!
Foto: Beta Ap

dogovorili se

KIJEV SE VRATIO MOSKVI: U Briselu potpisan gasni sporazum između Ukrajine, EK i Rusije!

Planeta -
EU je bila vitalno zainteresovana da se ovaj problem reši, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija je pretila da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine

BRISEL -Trilateralni pregovori Evropske unije, Ukrajine i Rusije okončani su večeras dogovorom koji će obezbediti nesmetan dotok gasa u Evropu ove zime.

“Mozemo da garantujemo građanima EU da će snabdevanje gasom ove zime teći glatko”,sopštio je večeras evropski komesar za energetiku Ginter Etinger nakon maratonskih pregovora u Briselu.

Pregovori Etingera sa ruskim ministrom energije Aleksandrom Novakom i njegovim ukrajinskim kolegom Jurijem Prodanom počeli su juče popodne, a okončani su kasno večeras zajedničkom konferencijom za štampu.

Etinger je saopštio da je pronađen način da Ukrajina otplati 3,1 milijardu dolara duga, plus 1,5 milijardu avansa za buduće isporuke ruskom gigantu Gazpromu, uz garancije EU i međunarodnih finansijskih institucija.

To znači da će isporuke gasa Ukrajini biti nastavljene, a tranzit prema EU više nije ugrožen, objasnio je komesar.

Gazprom je u junu obustavio isporuke Ukrajini zbog nagomilanog duga uz zahtev da se buduće isporuke plaćaju unapred.

EU je bila vitalno zainteresovana da se ovaj problem reši, jer skoro sav gas za EU ide preko Ukrajine, a Rusija je pretila da će, ukoliko Ukrajina počne da koristi gas u tranzitu za svoje potrebe, potpuno zavrnuti slavine.

“Ovaj sporazum je dobar za sve”, rekao je Etinger, uz koga je na konferenciji za medije stajao odlazeći predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo.

I Barozu i Etingeru je sutra poslednji dan na poslu, jer od subote na dužnost stupa nova Komisija, sa novim predsednikom i novim komesarom za energetiku.

Novak i Prodan su takođe izrazili zadovoljstvo dogovorom, koji je plod četvoromesečnih pregovora.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track