KIM MILOSTIVI: Oslobodio Amerikanca posle molbi Baraka Obame
Foto: Rojters

Konačno

KIM MILOSTIVI: Oslobodio Amerikanca posle molbi Baraka Obame

Planeta -
Džefri Foul neočekivano je pušten na slobodu u utorak, Vašington pokušava da isposluje oslobađanje još dva Amerikanca iz severnokorejskog zatvora

PJONGJANG - Severnokorejski lider Kim Džong-un oslobodio je Džefrija Foula, jednog od tri pritvorena Amerikanca u Severnoj Koreji, "uzimajući u obzir više puta ponovljene molbe američkog predsednika Baraka Obame", javila je danas severnokorejska novinska agencija KCNA.

Foul (56) je uhapšen u aprilu u severnokorejskom gradu Čongđinu gde je boravio kao turista, jer je ostavio Bibliju u toaletu noćnog kluba, a neočekivano je pušten u utorak, javlja Rojters. Predat je američkim zvaničnicima u skladu sa zakonskom procedurom, dodaje AFP.

Džefri Foul je uhapšen u aprilu jer je imao Bibliju (Foto: AP)
Džefri Foul je uhapšen u aprilu jer je imao Bibliju (Foto: AP)

Severna Koreja smatra da su prozelitizam (namerno preobraćanje u neku veru pristalica druge vere) ili misionarski rad - krivično delo.

Put do Foulovog oslobađanja ostao je misterija budući da Vašington ne želi da saopšti detalje. Tek, Stejt department je potvrdio da je on juče pušten iz zatvora, ali odbija da saopšti više detalja. Samo navodi da i dalje traju napori da se oslobode druga dva Amerikanca iz severnokorejskog zatvora, Metju Miler i Kenet Bea, koji su osuđeni na višegodišnje kazne prinudnog rada

.Analitičari veruju da neočekivano oslobađanje Foula može da otvori vrata za direktne razgovore Pjongjanga i Vašingtona, ali upozoravaju da je put za pokretanje istinskog dijaloga dug i pun prepreka.

"To bi moglo da znači da je rukovodsto Severne Koreje zainteresovano da ispita šta bi moglo da se izrodi tokom novih pregovora sa SAD", ističe ekspert za severnokorejsku politiku iz San Franciska Pol Kerol. On kaže da je Pjongjang pod inostranim pritiskom zbog nepoštovanja ljudskih prava i da bi oslobađanje Amerikanca mogao da bude pokušaj vlasti da pokažu da "mogu da budu razumni".

Metju Miler i Kenet Bea su još u severnokorejskom zatvoru (Foto: AP)
Metju Miler i Kenet Bea su još u severnokorejskom zatvoru (Foto: AP)

Južna Koreja je danas pozdravila oslobađanje Foula, ali je zatražila momentalno puštanje na slobodu dvojice njegovih sunarodnika i južnokorejskog misionara koji je uhapšen pod optužbom da je špijunirao.

"Naša vlada pozdravalja oslobađanje Foula. Nadamo se da će i drugi, na osnovu humanitarnih razloga, pritvoreni biti pušteni što pre", saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Južne Koreje, posebno se osvrćući na slučaj svog državljanina Kima Jeonga Voka.

Seul odbacuje optužbe na njegov račun i tvrdi da je on bio uključen isključivo u verske aktivnosti.

Severna Koreja odbacuje uporne zahteve Seula da oslobodi Kima, koji je uhapšen pre tačno godinu dana kad je iz Kine ušao na njenu teritoriju. Kao i u slučaju Amerikanaca, i Kim je osuđen na kaznu teškog rada.

Praksa severnokorejskih vlasti do sada je podrazumevala da stranci koji su uhapšeni u njihovoj zemlji javno priznaju krivicu za dela za koja su osuđeni što bi se smatralo uvodom u njihovo eventualno oslobađanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track