KISINDŽER SE IGRAO VATROM: Hteo da napadne Kubu po cenu svetskog rata!

Zaustavio ga predsednik Ford

KISINDŽER SE IGRAO VATROM: Hteo da napadne Kubu po cenu svetskog rata!

Planeta -
U planovima sačinjenim u Vašingtonu, razmotrene su bile i opcije kojima se upozoravalo da bi, bilo kakva vojna agresija od strane SAD na Kubi, mogla da dovede do direktnog sukoba sa SSSR

VAŠINGTON - Bivši američki državni sekretar Henri Kisindžer napravio je plan, pre skoro 40 godina, da "razbije Kubu", objavio je danas britanski BBC. Kisindžer je bio besan zbog odluke Kube da 1976. vojno interveniše u Angoli i razmišljao je da pribegne odmazdi ukoliko kubanski snage budu upućene na bilo koje drugo mesto u Africi.

BBC navodi da informacija dolazi iz dokumenata Predsedničke bibioteke Džeralda R. Forda, obelodanjenih na zahtev Nacionalnog bezbednosnog arhiva i pokazuju da je Kisindžer bio nestrpljiv u nameri da SAD "ustanu" protiv Kube. Dokumenata pokazuju da su američki zvaničnici osmislili plan da napadnu kubanske luke i vojne objekte, pored mera koje je naredio Kisindžer da se razmeste bataljoni marinaca američke mornarice iz vojne baze u zalivu Gvantanamo.

"Mislim da ćemo morati da razbijemo (Fidela) Kastra", rekao je Kisindžer predsedniku Džeraldu Fordu na sastanku u Beloj kući, u februaru 1976. i dodao da bi predsednik trebalo da odloži akciju do posle predsedničkih izbora te godine u novembru. Ford mu je odgovorio da se slaže s planom napada na Kubu. Ipak u planovima sačinjenim u Vašingtonu, razmotrene su bile i opcije kojima se upozoravalo da bi, bilo kakva vojna agresija od strane SAD na Kubi, mogla da dovede do direktnog sukoba sa SSSR-om.

"Okolnosti koje bi mogle da dovedu SAD do toga da se odluči za vojnu opciju protiv Kube trebalo bi da budu dovoljno ozbiljne i zahtevale bi dalju pripremu za opšti (svetski) rat, navedeno je u jednom od obelodanjenih dokumenta. BBC podseća da je te 1976. u novembru na predsedničkim izborima izabran Džimi Karter za novom predsednika SAD-a i da se od Kisindžerovog plana odustalo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track