KOCIJANČIČ: EU krajem oktobra preispituju sankcije LAVROV: EU izgubila 40 milijardi evra
Foto: Reuters

Sankcije

KOCIJANČIČ: EU krajem oktobra preispituju sankcije LAVROV: EU izgubila 40 milijardi evra

Planeta -
Jeste da je embargo uveden na period od godinu dana, ali članice unije najavile su da će ga preispitati krajem oktobra, kaže portparolka šefice diplomatije EU

BRISEL - Države članice Evropske unije trebalo bi da krajem oktobra ponovo razmatraju sankcije uvedene Rusiji, izjavila je danas Maja Kocijančič, portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost.

"Kada su ekonomske sankcije uvedene na period od godinu dana, EU je rekla da će ih preispitati krajem oktobra", rekla je Kocijančičeva za Itar-Tass.

Ministri spoljnih poslova EU treba da se sastanu u Luksemburgu 20. oktobra kako bi razgovarali o događajima u Ukrajini. Diplomatski izvor iz EU rekao je za rusku agenciju da EU namerava da razgovara o situaciji u zoni konflikta na istoku Ukrajine, naporima na smirivanju krize i poštovanju sporazuma iz Minska. Komitet stalnih predstavnika u Evropskoj uniji (KOPERER) mogao bi da da preporuke na izmeni režima sankcija, njihovom pooštravanju ili ublažavanju u zavisnosti od situacije, rekao je isti izvor.

Sergej Lavrov: Rusija je bila prinuđena da se upušta u igru sankcijama (Foto: Reuters)
Sergej Lavrov: Rusija je bila prinuđena da se upušta u igru sankcijama (Foto: Reuters)

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov izjavio je danas da su odnosi između Rusije i Evropske unije stigli su do "trenutka istine", kada pravac njihovog budućeg dugoročnog razvoja mora da bude definisan, prenosi RIA Novosti. Kao posledica sankcija koje je Evropska unija uvela Rusiji u 2014, ekonomije širom EU izgubiće oko 40 milijardi evra ove godine, a prema procenama šteta u 2015. mogla bi da dostigne 50 milijardi evra, istakao je Lavrov, pozivajući se na podatke EU.

"Odluke u Briselu, posebno uvođenje sankcija Rusiji, donete su pod jakim američkih pritiskom", rekao je Lavrov.

U obracahanju grupi poslovnih lidera iz Udruženja evropskih preduzeća, lobističke grupe koja zastupa interese više od 600 evropskih kompanija u Rusiji, Lavrov je pozvao na ukidanje sankcija Rusiji, čija su meta državne kompanije kao i pojedinci, javlja Raša tudej. U tom slučaju i Rusija bi mogla da povuče jednogodišnju zabranu izvoza hrane iz EU, uvedenu u avgustu, koja Uniju košta oko 6,6 milijardi dolara godišnje.

Lavrov je podsetio da Rusija nikada nije želela da se upušta u igru sankcija, ali je bila prinuđena. Rusija je zabranu na proizvode iz EU uvela u avgustu, ali tek pošto nekoliko rundi sankcija koje je Zapad uveo Rusiji zbog njene navodne uloge u krizi u Ukrajini.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track