KONAČNO: Eksperti stigli na mesto pada malezijskog aviona!
Foto: Reuters

Posle dve nedelje

KONAČNO: Eksperti stigli na mesto pada malezijskog aviona!

Planeta -
Inspektori su konačno uspeli da dođu na to mesto posle nekoliko neuspelih pokušaja od nedelju zbog borbi, te je bilo nemoguće započeti istragu pada aviona koji je izazvao dalje pogoršanje krize i teške nove sankcije protiv Moskve

ROZSIPNE - Međunarodni eksperti su u četvrtak došli na mesto pada malezijskog putničkog aviona u Ukrajini uprkos jakim eksplozijama u blizini tog područja pod kontrolom pro-ruskih separatista gde se dve nedelje posle udesa raspoređuje i holandsko-australijska policijska misija.

Inspektori su konačno uspeli da dođu na to mesto posle nekoliko neuspelih pokušaja od nedelju zbog borbi, te je bilo nemoguće započeti istragu pada aviona koji je izazvao dalje pogoršanje krize i teške nove sankcije protiv Moskve.

"Njihova današnja misija je bila uspešna i vratili su se na bezbedno mesto", objavilo je ukrajinsko Predsedništvo posle telefonskih razgovora šefa ukrajinske države Petra Porošenka s holandskim premijerom Markom Ruteom i australijskim Tonijem Abotom.

Odluka o primirju duž puta kojim su išli inspektori doneta je u četvrtak na sastanku u Minsku kontakt-grupe (Ukrajina, Rusija, OEBS) koja razgovara i sa separatistima, rekao je potpredsednik Vlade Ukrajine Volodimir Grojsman.

Ubrzo nakon dolasku na mesto pada aviona osam predstavnika OEBS-a, dva Australijanaca i dva Holanđanina, nekoliko jakih eksplozija čulo se ipak blizu mesta gde su olupina i delovi tela nekih od 298 žrtava iz "boinga 777" koji je najverovatnije oboren projektilom 17. jula.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track