KONTROVERZAN PLAN: Žele da sruše džamiju, a Muhamedovo telo sahrane na tajnu lokaciju!
Foto: Wikipedia

Ideja saudijskog akademika

KONTROVERZAN PLAN: Žele da sruše džamiju, a Muhamedovo telo sahrane na tajnu lokaciju!

Planeta -
U Saudijskoj Arabiji prevladava vahabizam, stroga interpretacija islama selefijske tradicije prema kojoj je zabranjeno obožavanje bilo kakvog objekta ili svete osobe, što se smatra idolopoklonstvom

Jedno od islamskih najsvetijih mesta, grobnica proroka Muhameda u Medini, moglo bi zauvek da bude uništeno, a Muhamedovo telo premešteno i pokopano na tajnoj lokaciji.

Ovaj kontroverzni plan je ideja saudijskog akademika dr. Ali bin Abdulaziz al-Šabala koji je izradio dokument u kojem predlaže uništenje groba proroka Muhameda u Medini.Da stvar i nije tako bezazlena ukazuje i činjenica da starešine Poslanikove džamije u Medini, drugog najsvetijeg mesta u islamu, odmah iza Meke, ozbiljno razmatraju ovaj plan. Dr. al-Šabala poziva na rušenje kupole kao i uništenje prostorija oko groba, svetih mesta za Šite, što bi svakako doprinelo još većem jazu između dve grane islama, Šita i Sunita, piše Independent.U Saudijskoj Arabiji prevladava vahabizam, stroga interpretacija islama selefijske tradicije prema kojoj je zabranjeno obožavanje bilo kakvog objekta ili svete osobe, što se smatra idolopoklonstvom."Hodočasnici posećuju odaje oko prorokovog groba i okreću se prema grobnici kako bi se molili. Žele da spreče hodočasnike u takvoj molitvi, jer je vahabiti smatraju idolopoklonstvom. Jedini način da spreče ljude da posećuju Muhamedov grob je da iznesu njegove posmrtne ostatke i u tajnosti ga sahrane na groblju", objašnjava saudijski akademik koji se usprotivio kontrovoreznim planovima, dr. Irfan al-Alavi.Da je ovakva sudbina večnog doma Muhameda moguća potkrepljuje i činjenica da su se slične stvari već događale u Meki, gde je proširenje Masdžid al-Harama, najveće džamije na svetu i najvećeg muslimanskog svetilišta, dovelo do uništenja 95 odsto starih građevina u tom gradu, od kojih su mnoge bile starije od hiljadu godina. Umesto starog grada, nikli su luksuzni hoteli, apartmani i trgovački centri."Poslanikova džamija okružena je buldožerima. Nakon što očiste sve u okolini džamije, krenuće prema džamiji dok su oči sveta usmerene prema Iraku i Siriji. Grob proroka Muhameda poštuje većina Sunita koji tako nešto nikad ne bi učinili, a jednako je važan i za Šite", upozorava doktor al-Alavi.

(Dnevnik.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja