KREMLJ: Navodi o podeli Ukrajine su besmislica
Foto: AP

Pres sekretar ruskog predsednika demantovao članak

KREMLJ: Navodi o podeli Ukrajine su besmislica

Planeta -
Bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski rekao da je Putin 2008. nagoveštavao poljskom premijeru Donaldu Tusku mogućnost podele Ukrajine

MOSKVA/VARŠAVA - Pres sekretar ruskog predsednika Dmitrij Peskov nazvao je "besmislicom" članak objavljen na jednom američkom portalu o navodnom predlogu Vladimira Putina za podelu Ukrajine.

"Prvo, ne poznajem dobro delatnost tog izdanja. U celini je ta informacija slična besmislici", rekao je za ruski portal "gazeta.ru" Peskov a prenosi TAS S.

Ruska novinska agencija podseća da je bivši ministar spoljnih poslova Poljske Radoslav Sikorski rekao da je Putin 2008. nagoveštavao poljskom premijeru Donaldu Tusku mogućnost podele Ukrajine.

Rojters je iz Varšave preneo da je Sikorski u intervjuu objavljenom na internet-sajtu "Ju-Es politiko" (US Politico) kazao da je Putin to Tusku rekao prilikom posete Moskvi.

"Želeo je da budemo učesnici u toj podeli Ukrajine (...) To je bila jedna od prvih stvari koje je Putin rekao mom premijeru, Tusku, kada je posetio Moskvu", rekao je Sikorski, koji je do septembra bio šef poljske diplomatije a sada je predsednik Sejma.

"On (Putin) je otišao i dalje, rekavši da je Ukrajina veštačka zemlja i da je Lavov poljski grad i zašto mi to jednostavno zajedno ne rešimo", rekao je Sikorski u intervjuu sa jučerašnjim datumom, navodi britanska agencija.

Rojters podseća da su pre Drugog svetskog rata, Poljskoj pripadali delovi današnje zapadne Ukrajine, uključujući velike gradove kao što je Lavov.

"Vrlo, vrlo jasno smo stavili do znanja da ne želimo da imamo ništa s tim", rekao je Sikorski.

TAS S podseća da ovakva izjava nije prva, i da su se u septembru u štampi pojavile izjave pripisane odlazećem predsedniku Evropske komisije Žozeu Manuelu Barozu iz njegovog telefonskog razgovora s Putinom, u kom je ruski predsednik, navodno, rekao da bi Rusija u slučaju potrebe mogla da zauzme Kijev za dve nedelje.

Iz Kremlja je tada saopšteno da su te reči bile istrgnute iza konteksta i da su imale potpuno drugačiji smisao.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track