KUČERENA: Snouden ostaje u Rusiji, podneo je zahtev za politički azil!
Foto: Ap

Na pomolu razrešenje

KUČERENA: Snouden ostaje u Rusiji, podneo je zahtev za politički azil!

Planeta -
Bivšem američkom obaveštajcu danas ističe period privremenog utočišta, koji važi na godinu dana, a predsednik Rusije može da mu odobri politički azil

MOSKVA - Najpoznatiji američki špijunski prebeg Edvard Snouden, bivši saradnik američke Centralne obaveštajne agencije (CIA) i Agencije za nacionalnu bezbednost (NSA), podneo je zahtev za dobijanje političkog azila u Rusiji, izjavio je njegov zastupnik Anatolij Kučerena.

"Edvard ostaje u Rusiji, a mi smo pripremili dokumenta za dobijanje dozvole ze privremeni politički azil za njega", rekao je Kučerna u intrvjuu televizijskom kanalu Lajfnjuz, prenosi Tanjug.

Snouden je juna 2013. godine predao Vašington postu i Gardijanu niz poverljivih materijala o američkim i britanskim programima za praćenje na internetu, potom je odleteo u Hongkong, odakle je 23. juna te godine doleteo u Moskvu i boravio u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma "Šeremetjevo". U avgustu je dobio privremeni azil u Rusiji u trajanju od godinu dana.

Snoudena optužuju za predaju tajnih podataka specijalnim službama drugih zemalja i po svakoj od tri tačke preti mu do deset godina zatvorske kazne.

Prema ruskom zakonodavstvu, privremeni i politički azil su dva različita statusa, navodi Itar-Tass. Privremeno utočište daje teritorijalna uprava Federalne migracione službe sa rokom na godinu dana i može se produžavati svake godine, a sa njom može da se radi. Politički azil dobija se ukazom predsednika Rusije.

U FMS nisu želeli da komentarišu informaciju da je Snouden navodno zatvražio politički azil u Rusiji, kao ni informaciju o produženju perioda privremenog utočišta, koje ističe danas.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track