KURIR NA LICU MESTA-PUTINGRAD: Ruska prestonica u znaku Vladimira Putina!
Foto: Kurir Štampano

Ponosni na predsednika

KURIR NA LICU MESTA-PUTINGRAD: Ruska prestonica u znaku Vladimira Putina!

Planeta -
Ulice glavnog grada Rusije ispunjene su suvenirima i majicama s likom lidera, a na njima su ispisane poruke poput „Ne može mu niko ništa“
1 / 3 Foto: Kurir Štampano

MOSKVA - Samo jedna šetnja Moskvom bila je dovoljna da se uverimo koliko Rusi obožavaju svog predsednika Vladimira Putina, a čini se da emocije prema njemu još više jačaju u ovom trenutku kad se na njegov račun iz svih krajeva sveta mogu čuti samo optužbe zbog izazivanja i potpirivanja sukoba u Ukrajini.Podržava ga većinaStaljin i Lenjin su imali gradove sa svojim imenom, a prema popularnosti koju aktuelni predsednik uživa u Rusiji, Moskva bi uskoro mogla da promeni ime u Putingrad. U prilog tome ide i činjenica da je pre mesec dana objavljen podatak da ga podržava čak 87 odsto Rusa.

Veliki izbor motiva... Atrakcija za turiste
Veliki izbor motiva... Atrakcija za turiste

Moskva. Crveni trg. Srce Ruske Federacije. Nezaobilazno mesto za svakog turistu, ali i za veliki broj Rusa. Prvi štand na Crvenom trgu - majice s likom Putina! Očekivali smo suvenire, možda tezgu s votkom, ali ne baš i predsednika. Cena majice 1.600 rubalja, ili 4.000 dinara. Motivi su različiti - od slika u uniformi, preko onih s poluostrva Krima, do motiva iz hobija prvog čoveka Rusije, a uz ispisane poruke „Moj predsednik“ i „Neuhvatljiv“, s fotografijom na kojoj je na konju, „Ne može mu niko ništa“, „Ko nas povredi, taj neće preživeti“ i slično.Prilazimo prodavcu i pitamo ga kako ide posao.- Odlično. Biće još bolje ako i vi nešto kupite - odgovori on i predstavi nam se kao Pjotr.Objasnili smo mu da smo tu kao novinari i da ipak nismo kupci. Oduševio se kad je čuo da smo iz Srbije:- Pravoslavna braća. Ne morate ništa ni da kupite, vi ste uvek dobrodošli. Kupuju ionako ovi sa Zapada i Amerikanci.- Amerikanci? - prekinuli smo ga.- Da, da. Pitam uvek kupce odakle su, prodao sam bar 200 majica Amerima za mesec dana - priča Pjotr.Pitasmo ga vole li Rusi Putina?

Svuda ista slika- Mi ga obožavamo. Pitajte u gradu hiljadu ljudi šta misle o njemu. Garantujem da će ga 950 hvaliti. Preporodio nam je državu - odgovorio je Pjotr.Idemo dalje. Štandovi na sve strane, ali na svakom Putin. Magnet, šolja, privezak, razna pića, šubare... Sve s njegovim likom! Ubrzo smo shvatili da je takva slika i u drugim delovima grada. Izgleda da im i činjenica da im predsednik dolazi iz večitog rivalskog grada Sankt Peterburga ne smeta. Moskovljani se ipak diče njime. Možemo samo da zamislimo kako je u nekadašnjem Lenjingradu.

Ukrajinski patrijarhPUTINOM VLADA SOTONA!U tekstu objavljenom na sajtu Ukrajinske pravoslavne crkve, poglavar Filaret je Vladimira Putina nazvao „novim Kainom“ koji „proliva krv bratskog naroda“, dodavši da ruskim predsednikom „vlada sotona“. Iako ne pominje Putinovo ime, on navodi da „pravoslavni vođa šalje plaćenike koji ubijaju u našoj zemlji, a govori o unutrašnjem konfliktu“. Filaret je vernicima poručio da se ne plaše jer je „vođi kraj vrlo blizu“.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja