(VIDEO) KURIR NA PARADI PONOSA U SAD: Hrišćani: Gorećete u paklu! Gejevi: Vernici, mi vas volimo
Foto: Kurir Štampano

Ekskluzivno

(VIDEO) KURIR NA PARADI PONOSA U SAD: Hrišćani: Gorećete u paklu! Gejevi: Vernici, mi vas volimo

Planeta -
U konzervativnom gradu Spartanburgu održan skup oko 1.000 pripadnika LGBT populacije, ali uprkos protestima nije došlo do incidenta

SPARTANBURG - Vi ste božja deca i rugate se bogu! Pokajte se! Pokajte se dok nije kasno! - orilo se dok je grupa od oko 1.000 homoseksualaca, transvestita, ali i porodica s decom mirno šetalo zatvorenom ulicom Spartanburga.Nekoliko hrišćana s transparentima u rukama stajalo je na trotoaru i vikanjem je pokušalo da prekine Paradu ponosa, koja se već šestu godinu održava u veoma konzervativnom, republikanskom gradu u američkoj državi Južna Karolina. U njemu je čak 60 odsto hrišćanskog stanovništva, koje na Paradu ponosa gleda kao na provokaciju gej populacije. Ipak, i pored toga, nikada nije došlo ni do najmanjeg incidenta, a pre dva dana je ovaj skup obezbeđivalo svega šest policajaca! Kažu, nije potrebno više.

Besni... Hrišćani protiv okupljanja
Besni... Hrišćani protiv okupljanja

Bacali maramice„Grešnici, gorećete u paklu!“, „Gejevski ponos je razlog zbog kog je Sodoma spržen“, „Ja nisam homofobičan, ja sam teofobičan! „Muškarac s muškarcem, žena sa ženom su grozota!“ - neki su od transparenata koje su u jednoj ruci nosili vernici, dok su u drugoj vazduhom mlatili Biblijom.- Jesi li i ti s njima? Ako jesi, uzmi ovu Bibliju i pročitaj je. Možda te opameti - poručio je jedan od vernika novinarki Kurira, koja mu se približavala iz kolone šetača.Učesnici parade su im na reči mržnje odgovarali slanjem poljubaca i rečima: „Nema veze! Mi vas volimo!“. To je protivnike prilično razbesnelo, a gnev su pokazali tako što su maramice natopljene znojem bacali na trotoar. Tako izgleda vrhunac njihovog besa.

Sve protiče u miru... Parada ponosa
Sve protiče u miru... Parada ponosa

Odlična atmosfera- Suprug i ja smo došli iz Kanade kako bismo podržali našu ćerku! Ako je ovo zemlja slobode i ako se tako predstavlja u svetu, onda to treba i da pokaže svojim građanima - poručila je Natalija da Kosta i napomenula da se nikada nije mešala u ćerkin izbor i da su svi koji čine drugačije „sebične se..nje“!- Dame i gospodo, molim vas da uđete u park. Hvala vam - ljubazno je zamolio policajac učesnike parade koji posle 25 minuta šetnje nisu ušli u park u kome se održavao koncert.Pre njega su predstavnici gradske vlasti izašli na binu i pozdravili učesnike skupa. Posle dva sata svirke, odlične atmosfere i sjajne klope, prisutni su se razišli. Srećna. Eto. Može i tako. Bez nasilja.Najuporniji vernik s Biblijom u ruci je ostao. Viče, ali je smazao kobasicu koju mu je dao jedan od učesnika parade.

Razlike... Reporterka Kurira (levo) sa učesnikom parade
Razlike... Reporterka Kurira (levo) sa učesnikom parade

http://www.youtube.com/watch?v=UhrSFlXKsbo

Ratni veteranPLAĆAM POREZ I HOĆU DA ŠETAMRatni veteran Ričard Spenser kaže da je došao da podrži skup jer kao neko ko plaća porez državi ima pravo da iskaže svoje mišljenje.- Verujem u ljudska prava. Jednaka prava za sve. Imam brata koji je gej. Imam prijatelje koji su gej. Dobri su ljudi i nemaju rogove zbog svog seksualnog opredeljenja. Zbog njih sam ovde - objasnio je Ričard.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track